EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Празни рафтове в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празни рафтове в Румъния

mail10:45 | 02.07.2010прегледи 1070 коментарикоментари 0


Уплашени от повишаването на ДДС, румънците изпразниха рафтовете на магазините, пише днес вестник "Адевърул". Ден преди увеличението на ДДС, което влезе в сила вчера, хората се втурнаха към магазините с хранителни продукти, за да се запасят преди вдигането на цените. В сряда големите магазини в Букурещ бяха пълни с клиенти, които купуваха всичко, което успеят да сложат в кошницата или количката, а до вечерта рафотовете с основни и трайни продукти бяха оголени.
Вчера хипермаркетите бяха пусти, а цените бяха увеличени средно с 4,2 процента, отбелязва изданието. Все пак някои магазини продаваха на стари цени, а персоналът обясняваше, че формалностите, нужни за промяна на цените, са твърде сложни и затова ръководството е предпочело да запази по-ниските цени и да поеме увеличението на данъка за сметка на собствената си печалба, отбелязва изданието.
"Евениментул зилей" напомня, че днес Международният валутен фонд (МВФ) трябва да реши "бъдещето на Румъния". Управителният съвет на фонда ще се събере днес, за да обсъди отпускането на петия транш от заема за Румъния на стойност от около 850 милиона евро. Заседанието на борда на МВФ беше обявено първоначално за началото на тази седмица, но по-късно беше отложено, след като Конституционният съд обяви за неконституционно орязването на 15 процента от пенсиите, предвидено в мерките за бюджетни икономии на правителството. Представителите на МВФ изчакаха правителство да предложи нова мярка, каквато беше увеличението на ДДС от 19 на 24 процента, напомня изданието. Нова мисия на МВФ се очаква да пристигне в Букурещ след 20 юли, за да оцени икономическата ситуация от първата половина на годината, съобщи министърът на финансите Себастиан Владеску.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg