EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прага губи чужди туристи, печели чехи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прага губи чужди туристи, печели чехи

mail17:30 | 20.11.2020прегледи 421 коментарикоментари 0


От януари до септември броят на туристите в Прага е спаднал с почти 70% в сравнение със същия период на миналата година. Делът на чешките туристи обаче се е удвоил през първите три тримесечия на 2020 г., това отбелязва изданиято Rrague morning.
Благодарение на кампания на градската управа „Отключена Прага“, почти 70 000 души посетиха мегаполиса това лято, главно от Чехия, Германия, Австрия и Словакия.
Повече от 400 места за настаняване участваха в програмата. Посетителите могат да използват безплатни билети за почти 80 туристически атракции, като музеи, галерии и паметници.
„Повечето посетители бяха семейства с деца, те спаха средно две или три нощи в четиризвездни хотели. Най-популярните дестинации бяха зоологическата градина в Прага, пражкия замък, кулата Петрин “, каза Хана Трещикова, съветник по култура и туризъм в Прага.
„Програмата е оценена много положително не само от нас, но и от Асоциацията на хотелиерството и Конфедерацията на търговията и туризма,“ каза Клара Мала, говорител на градския туризъм в Прага.
„През това лято Прага отчете 16% увеличение на местните посетители в сравнение с 2019 г.“, добави тя.
Според чешката статистическа служба (CSO) по-малко от 750 000 туристи са посетили Прага през третото тримесечие на годината, т.е. от юли до септември.
Общината удължи кампанията до края на годината. Въпреки това, поради настоящите правителствени мерки срещу разпространението на коронавирус, ваучерите все още не могат да бъдат използвани. Така че въпросът дали хотелите и музеите изобщо ще се отворят до края на годината измъчва много собственици на бизнес.
„Възможно е през декември част от мярката да бъде облекчена и ще можем да привлечем повече хора в Прага“, добави Трещикова.
„Настоящата ситуация е плачевна. Поне 450 от местата за настаняване в Прага са затворени “, обяснява Вилиам Сивек, председател на Чешкия туристически съюз, който е и собственик на Sivek Hotels. „От петте хотела три са затворени. Имаме заети една или две стаи ”, казва Сивек.
Според Радка Теличкова от проекта „Помощ за хотелиери“ много хотели няма да могат да се справят със спада на туризма и няма да отворят отново.

За кмета на Прага Зденек Хриб ключът е в регулирането на настаняването за туристи. „Първо трябва да се справим с проблема Airbnb, в противен случай нямаме контрол върху това колко туристи идват в Прага“, казва той.
Зденек Хриб внесе в чешкия парламент законопроект, който ще позволи да се ограничат наемите чрез платформи като Airbnb. Вече няма да може да се отдават под наем цели апартаменти, а само стаи в апартаменти, в които живеят самите собственици.
Твърди се, че едва 80% от над 13 000 апартамента, които Airbnb предлага в Прага, вече нямат право да се предлагат чрез интернет портала. Мярката в крайна сметка може да направи наемането на апартаменти в Прага за местните жители по-доходоносно от краткосрочните наеми за чуждестранни туристи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg