EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правителството ще оздравява БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правителството ще оздравява БДЖ

mail08:30 | 05.07.2013прегледи 445 коментарикоментари 0


Най-важен приоритет в програмата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е оздравяване на БДЖ, обяви на пресконференция министър Данаил Папазов. Това ще става чрез прекратяване на процедурата за приватизация на дружеството "Товарни превози". Следва преструктуриране на превозвача и изчистване на задълженията към  НКЖИ по схемата дълг срещу собственост - до 30 януари 2014 г. - 60 млн. лева, уточни Папазов.
Администрацията на БДЖ ще бъде преместена от ул. "Ив. Вазов", в центъра на София, където се намира сега, на ж.п. гарата до януари 2014 г.  Следваща крачка е прехвърляне на собствеността на сградите към НКЖИ и обявяване на продажба. Неоперативните активи и наличните количества скрап започват да се продават незабавно. МТИТС започва подготовка за следващия програмен период – до края на 2013 г. и определяне на приоритетите за него - до края на следващия месец.
В ДАИ върви проверка, каза Папазов. Той съобщи още, че в "Морска администрация" предстои смяна на директора. Поста ще заеме кап. Георги Цветков, около чиято кандидатура са се обединили всички, подчерта той. Утре ще бъде връчена заповедта за назначаването му. Програмата на МТИТС е разработена така, че да е ясна, точна и всеки да намери мястото си, посочи транспортният министър. Проучване за стопанисване на пристанищата и концесионирането на Летище София е друг приоритет. В момента се прави анализ и проучвания за тази концесия. За реализирането й ще трябва политическо решение.
Като пети приоритет бе посочен осигуряване на условия за развитите на въздушния транспорт. Ще се предприемат мерки за изчистване на задълженията от авиопревозвачите към Летище София,
които са в размер на около 38 млн. лева. Преструктуриране на ИА "Автомобилна администрация" до 31 август 2013 г. е сред предстоящите мерки на МТИТС. Предвижда се премахването на осемте й регионални дирекции. Ведомството ще работи и за повишаване на качеството на всички обществени
превози в т. ч. и на таксиметровите - със засилени проверки и контрол.

Към 1 август ще има 93 услуги, които ще могат да се ползват чрез електронно управление. Към 15 август т. г. те ще станат до 201 общо, обеща министър Папазов. Най-голям обем - около 50, са в Софийска община, ако същата се подготви дотогава. Оздравителната програма на "Български пощи" ще се реализира чрез промяна на нормативната база и това е част от набелязаните приоритети.


източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg