EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правата Ви като пътник: какво трябва да знаете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правата Ви като пътник: какво трябва да знаете

mail13:05 | 20.04.2023прегледи 736 коментарикоментари 0


Когато става въпрос за почивка на мечтана дестинация или командировка, проблемът често е с придвижването. Пътуванията могат да крият някои неудобства - например, неочаквани забавяния, анулиране на полети, загуба на багаж.

Затова правилата на ЕС налагат на международните превозвачи определени задължения независимо от вида транспорт: със самолет, влак, автобус или кораб. Ако нещо се случи при превоза, компаниите трябва да осигурят храна, настаняване, възстановяване на платеното и компенсации.

Превозвачите нямат право да таксуват по-скъпо пътници в зависимост от тяхната националност или място на закупуване на билета.

Европейското законодателство гарантира също така специални грижи към хората с намалена подвижност, които имат право да получат съдействие при превоза, без да заплащат допълнително.

Правата на пътуващите със самолет

Правата на пътуващите със самолет в ЕС покриват както полети в рамките на блока, така и такива, за които началната точка е страна от ЕС, а крайната дестинация - друга страна. Обхванати са и полети от страни извън ЕС към страни в ЕС, когато те се предлагат от европейски авиокомпании.

Хората, резервирали полет, имат право на безплатни услуги, ако им бъде отказан достъп на борда на самолета - например, храна, напитки или настаняване. Те също имат право на парични компенсации при забавяне или анулиране на полет. Размерът на компенсациите зависи от дължината на полета.

 
Полети до 1 500 км

Полети 1 500 − 3 500 км
Полети в ЕС над 1 500 км

Полети над 3 500 км

250 евро

400 евро 600 евро
Размер на компенсациите в зависимост от дължината на полета

Ако полетът Ви е анулиран, имате право на възстановяване на заплатената сума, пренасочване или връщане. Ако полетът е забавен с повече от три часа, също имате право на компенсации, като в случая важат някои ограничения. Компенсации не се дължат, когато превозвачите предлагат удобни алтернативни решения или когато забавянето е породено от изключителни обстоятелства като решения на въздушния контрол, политическа нестабилност, лошо време или заплахи за сигурността.

Права на пътуващите с влак

Ако пътувате с влак в рамките на ЕС и има забавяне или анулиране, превозвачът трябва да Ви предоставя информация за ситуацията в реално време и да Ви запознае с Вашите права и задължения. В зависимост от ситуацията е възможно да имате право на храна и напитки, настаняване и компенсации.

Научете повече относно правата на пътуващите с влак в ЕС.

Права на пътуващите с автобус

Правата на пътуващите с автобус засягат главно автобусните линии на дълги разстояния, които започват или завършват в страна от ЕС. В случай на анулиране или забавяния превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване.

Права на пътуващите с кораб

Правилата важат за морски и речни фериботни или круизни кораби, които отплават или акостират на пристанище в ЕС. Ако пътуването е отменено или забавено, превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване. Ако пристигането е забавено с повече от час, имате право на компенсации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158