EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Появи се Харта за устойчив туризъм в България.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Появи се Харта за устойчив туризъм в България.

mail17:15 | 04.04.2024прегледи 616 коментарикоментари 0


Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов, заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева и представители на туристическия бизнес подписаха Хартата за устойчив туризъм в България.

Хартата има характер на етичен кодекс и след като бъде приета, ще е отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризма в България.

„Това е една интересна история, която започна, когато не просто инициирахме, но и основата на самата харта беше готова. Тогава бях министър в служебно правителство и онова, което ни тласна в тази посока, беше казусът „Пирин“ и ски курортите в Пирин, тъй като тогава беше много нагорещена темата с Банско“, каза Попов. Той добави, че тогава си дава сметка, че един от проблемите на Банско е, че самият процес на планиране, договаряне, разговор между общини, бизнес, граждани, спортисти и всички заинтересовани страни е дълбоко нарушен и дори несъществуващ.

Екоминистърът в оставка сподели, че тогава заедно с екипа си проучват международния опит и на базата на това провежда множество консултации с всички заинтересовани страни.

„Хартата не е всъщност наша. Ние сме по-скоро модератор на този процес, защото на нас ни трябва. Нашата работа ще бъде по-лесна, ако обществото, общините, бизнесът общуват помежду си по-добре, разбират се и се съобразяват с устойчивостта на туризма в най-широк смисъл на думата“, заяви Попов.

Министърът на околната среда в оставка поясни, че не става въпрос просто за хотели, за туристически бизнес, а за нашето взаимодействие с природата, включително за разходки в планината, опазване на дюните и т.н.

„Това е и обяснението защо целият този процес е по-скоро при нас, отколкото някъде другаде. Но отново казвам, ние играем ролята на някакъв модератор. И съм много доволен, че се формира работна група, за да видим дали онова, което беше изготвено преди 10 г. е все още адекватно. Вкараха се някакви редакции и сега, за да не остане да лежи в папките още 10 години, решихме просто да я обявим и да я предоставим на гражданския, общинския и бизнес сектор като нещо, което те биха могли да споделят“, обясни той.

Заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева заяви от своя страна, че Хартата за устойчив туризъм в България е една чудесна платформа за това местният бизнес, регионалният бизнес, туристическият бизнес като цяло в нашата страна, институциите и неправителствените организации да се обединят в името на един от основните приоритети на Министерството на туризма, а именно

България да бъде целогодишна туристическа дестинация, осъществяваща устойчив и отговорен туризъм. „Често казваме България е страна с невероятна природа – това е така. Тази природа следва да я пазим както в сърцата си, така и в умовете си, така и с действията си и това е част от каузата устойчив туризъм“, подчерта тя.

По думите ѝ присъствието на представителите на туристическия бизнес означава, че ценностите и каузата са споделени. „На този етап да действаме с химикалка, а след това и с дела и конкретна дейност“, каза още Георгиева. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg