EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пощальонът Стойнев и "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пощальонът Стойнев и "Южен поток"

mail07:20 | 19.12.2013прегледи 2955 коментарикоментари 0


Икономическият министър Драгомир Стойнев е внесъл в ЕК писмо, с което от името на МИЕ България дава ЕК мандат да води преговори с руската страна по бъдещото изграждане на газопровода Южен поток, съобщи икономическото ведомство. Срещата между експерти от МИЕ, водени от министър Стойнев и представители на ЕК начело с еврокомисар Гюнтер Йотингер трябваше да се проведе днес в 8.30 ч. сутринта. Поради промяна на графика на еврокомисаря Йотингер, бе направено предложение тя да се състои в 11.30 ч. Други ангажименти в програмата на министър Стойнев обаче не позволиха това да се случи и двете страни се договориха за техническо отлагане на разговорите, гласи обяснението на българското водемоство. Министър Стойнев и еврокомисарят Гюнтер Йотингер ще имат работна среща в началото на следващата година, на която да бъде представен напредъка на България в сектор "Енергетика" в съответствие с препоръките на ЕК.

Ходът на България да даде мандат на енергийния комисар да преговаря с Русия е добър. Европа вече трябва да има единна политика в разговорите с Русия, а не на принципа на двустранните договори, коментира писмото  за предаването "12+3" на БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Брюксел не пречи на "Южен поток". В този спор Брюксел нанесе много точно и навреме удара. Брюксел ще получи реално "Набуко" в рамките на "Южен поток". Това е основната цел. Между другото Русия също е заинтересована да отдаде част от капацитета, защото елементарните изчисления показват, че в момента действащите газопроводи плюс проекта "Южен поток" значително надхвърлят потенциала, който Русия има, за да изнася газ. Разбира се, това ще бъде по-изгодно и за Европа" , подчерта експертът.

Ние като държава - член на ЕС и като транзитираща държава нямаме никакви проблеми да се подпишем под Третия либерализационен пакет и изцяло да го спазваме. Битката обаче не е по трасето, битката е за входа на системата, защото технически да се включите в една транзитна система с много високи изисквания, с много високо налягане, просто икономически е нецелесъобразно. Това е спор между ЕК и Русия. В този спор Европа има много повече шансове.

Това е шахматна операция – мат в два хода, защото Третият либерализационен пакет се отнася и за третите страни - доставчици на енергия, следователно Русия не може да възразява. Най-важното е, че ние като транзитираща страна трябва да се подчиним на пакета, в противен случай енергийният регулатор няма да разреши транзита, а ние сме входната врата за газовия поток, което автоматично означава, че съвсем правилно е насочено предложението към г-н Йотингер. Крайно време е Европа вече да осъзнае своята роля на интегрален, договарящ се, защото, ако ние имахме единна енергийна политика по отношение на газовите доставки, цената на газа за България и за страните - членки на ЕС щяха да бъдат съвсем различни от досегашните нива. Европа използва момента, за да предяви своите искания, т.е. това не са искания, а просто напомни за ефекта на пакета в много подходящ момент – когато практически връщането назад е невъзможно и в резултат на преговорите Европа ще получи "Набуко", без да е похарчила нито един цент. Всъщност този капацитет е равен и по-голям, свободният капацитет, от "Набуко", а диверсификацията ще бъде извършена на базата на азербайджански газ. Така че се получава две в едно автоматично и то много скоро, коментира проф. Тасев.


Тагове: България, писмо
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg