EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почти 5000 чужденци ще работят в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почти 5000 чужденци ще работят в туризма

mail13:09 | 16.06.2021прегледи 556 коментарикоментари 0


„Летният сезон по Северното черноморие се очертава труден. Основните проблеми са свързани с достъпността във всеки аспект – по какви правила туристите излизат от България – с тестове или без. Красноречив беше примерът, когато паднаха PCR-тестовете за Румъния - веднага отчетохме бум на резервациите. Очакваме традиционно – говоря за Варненска област, поляци, германци, румънци, българи, които през м.г. бяха 63 процента от гостите” – обяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Той очаква по-добър сезон от м.г., но значително по-слаб от 2019 г.

„Всичко е много динамично, получаваме резервации, но те не са платени и могат да бъдат отказани във всеки един момент. Скандинавия отложи полетната си програма, полетите от Великобритания започват от 1 юли, за Русия не знаем, Беларус ги загубихме заради политическото решение да не летят техни самолети в европейското въздушно пространство” – обяснява ситуацията той. Димитров каза още, че туризмът по Северното черноморие ще разчита на 4-5000 чужденци като работна ръка, а рамките страната ставало дума за около 20 000 души. Основно работниците идват от Украйна, има и от Киргизстан.

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в момента са отворени 6 хотела” – каза търговският директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента.

източник: 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg