EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почина легендарният Ейджи Тойода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почина легендарният Ейджи Тойода

mail12:00 | 19.09.2013прегледи 652 коментарикоментари 0


На 100 години почина легендарният Ейджи Тойода, който дълги години ръководеше японския автомобилостроител Тойота (Toyota) и го издигна до световна марка, предаде ИТАР-ТАСС. Той е починал от сърдечна недостатъчност в болница в Тойота сити, където е централата на компанията.
Ейджи Тойода е братовчед на Киичиро Тойода, основател компанията през 1937 година. Дотогава семейство Тойода произвеждало тъкачни станове.
Мълчаливият инженер става президент на корпорацията през 1967 година, а от 1982 година е председател на съвета на директорите. От 1992 година Ейджи Тойода е почетен президент, а
от 1999 година - висш съветник в Тойота. Под негово ръководство Тойота завладява американския пазар с пускането на Корола (Corolla) в края на 1960-те години, отбелязва Ройтерс. Той е този, който в края на 1980-те години взима решението компанията да започне да произвежда автомобили в Съединените щати.

През 1950 година основателят на компанията Киичиро Тойода изпраща Ейджи, който е завършил Токийския университет, в завода на Форд (Ford) в Ривър Руж, където да се научи как се правят
коли в компанията пионер в масовото производство на автомобили. Ейджи Тойода се връща в Япония впечатлен от машините и оборудването в Съединените щати, но убеден, че може да направи подобрения в прочутата в цял свят производствена система на Форд. Така той създава уникална система за организация на труда в корпорацията, позволяваща рационализация на всички производствени процеси.
В момента на кончината си Ейджи Тойода бил лекуван в болницата в Тойота сити, основана от компанията през 1938 година за лечение на нейните работници.
Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg