EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почивните маратони – българският принос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почивните маратони – българският принос

mail13:36 | 24.05.2011прегледи 1071 коментарикоментари 0


В рамките на един месец от средата на април до средата на май българската икономика не работи общо 4 дни около Великден, 4 дни около 24 май и 3 дни около Гергьовден – 11 дни плюс редовните почивни събота и неделя. Това разточителство се покровителства от правителството, което направи същия популистки жест и миналата година. Според различни изчисления само през последните два почивни дни икономиката е загубила между 60-70 млн.лв., според репортаж на btv. Повече от шест месеца най-актуалната тема на българското общество са инфлацията и ниските заплати, като особени дискусии се провокират по казуса дали минималната работна заплата не трябва да се увеличи до мизерните 270 лв, вместо да остане на още по-мизерните 240 лв. Но никой не дискутира колко всъщност произвеждаме за един работен час и колко произвеждат за същото време в страните с космически на нас заплати. И колко почивни дни имат те през месец-два. По този повод българският народ е създал множество поговорки, от които обаче не е последвала голяма поука и промяна. Ето само две от тях: „Ти работи, аз ще ти помагам - рекъл господ” и „”Искаш ли голяма лъжица, вземи и голяма лопата!”
 

Предлагаме ви отново статията на Economynews.bg от 9 май 2010 година „Почивните маратони: 480 млн.евро по-малко”, поради нейното съвсем актуално значение.
 Стана традиция в България да се почива дълго за национални празници. И 2010 година не е изключение – през април и май имаше по четири дни за Великден и за Гергьовден. Такива маратони се очакват за Деня на съединението 6-и септември и следващата Нова година. През последните две години бизнес организациите се опитаха да убедят правителството да не удължа ненужно почивките по повод тези празници, но сериозна промяна не последва. И така само за последните два месеца на 2010 – април и май – държавата изпразнува 8 дни.
Какво означава това на езика на цифрите
През 2009 година България е произвела БВП в размер на 32.8 млрд. евро. Ако приемем, че и през 2010 той ще е в рамките на тази цифра , то тогава може да се изчисли какво не произведе икономиката ни през маратоните. Броят на работните дни в страната са около 264 при БВП от 32.8 млрд.евро това означава, че всеки работен ден България произвежда стоки и услуги за плюс – минус 120 млн.евро най-общо.  Трябва да се прави също така разлика между БВП и брутен национален продукт, в който влизат и приходите от инвестиции в чужбина, което не се взема предвид при по-горните изчисления. Така на практика само за двата маратона икономиката е пропуснала да произведе стоки и услуги за 480 млн.евро, което е почти 1% от БВП на страната.  Икономисти коментират, че тези изчисления са условни и търпят различни модификации, но са верни в същността си, тъй като и дори един работен ден в повече влияе на БВП, което най-ясно се вижда от статистиката на високосните години, когато ръстът е по-голям. Както и да се пресмятат резултатите от почивките, частният сектор в България губи от тях, като най-много това засяга индустрията и различните производства с непрекъснат технологичен режим както и финансовия сектор.
Печеливш по дефиниция би трябвало да е секторът на туризма. Хотелите по морето вече са отворени, тези в Югозападна България приемаха туристи от Гърция, но не толкова колкото са били те през същия период на миналата година.
Търговските вериги също не бяха в най-добра кондиция. Една кратка обиколка на големите магазини в столицата показва, че само първият ден от ваканцията е бил добър за продажбите. Следващите три са с по-малък оборот. В магазините на Централни хали, веригите Пикадили, Била, Фантастико, Кауфланд и други е по-малко натоварено в сравнение със същото време на делнични дни. Търговците обаче се надяват в края на почивките притокът да се засили поради нуждата хората да напазаруват за първия ден от работната седмица.
Експерти, които анализират последствията от мини ваканциите, отбелязват, че сривът на икономиката от почивките между 5 и 8 май, какъвто е случаят сега, ще се възстанови около 20-24 май. Българската търговско промишлена палата коментира, че системата на почивните дни в страната е прекалено демодирана, без аналог по света и не се променя въпреки аргументите за това. Популизмът на управляващите с повечето почивки е неефективен както за работодатели, така и за самите граждани - с други думи това е "чиновническа икономика". За експертите от Асоциацията на индустриални капитал причината за ниската производителност в страната, която е най-съществена що се отнася до създадения или загубен БВП, не са празниците и почивните дни, а в останалите 250-260 дни от годината, когато не се работи достатъчно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038