EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потреблението на домакинствата в ЕС спада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потреблението на домакинствата в ЕС спада

mail11:45 | 01.08.2022прегледи 672 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на годината реалното потребление на домакинствата в Европейския съюз на човек е намаляло с 0,8 на сто, докато в еврозоната спадът възлиза на 0,6 на сто. През предходното тримесечие, приключило в края на декември 2021 г., индикаторът отбеляза идентичен с тазгодишния спад в ЕС - 0,6 на сто, а в еврозоната понижението беше 0,9 на сто. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта й. 

В същото време през периода януари - март 2022 г. реалният доход на домакинствата на глава от населението в ЕС е по-малък с 0,6 на сто, след като отчете отрицателна стойност от също 0,6 на сто през последното тримесечие на миналата година. За същите тримесечия в еврозоната, данните сочат по-нисък реален доход на домакинствата на човек съответно с 0,5 на сто и 0,7 на сто.

През първото тримесечие брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинално изражение и сезонно коригиран) се увеличава с 1,7 на сто в ЕС, и с 1,8 на сто в еврозоната. Това увеличение се дължи предимно на големия принос на общото възнаграждение (в пари или в натура) на служителите.

През януари, февруари и март спестяванията на домакинствата се увеличават с 0,2 процентни пункта в ЕС и с 0,1 процентни пункта в еврозоната спрямо предходното тримесечие.

Сред държавите, за които има налични данни, процентът на спестяване на домакинствата нарасна в седем от четиринадесет страни членки. Най-големи са увеличенията в Дания (+5,1 п. п.) и Белгия (+2,9 п. п.). Сред записалите намаления седем държави най-голям е спадът в Австрия (-5,2 п.п.).

През първото тримесечие на годината процентът на инвестициите на домакинствата се е увеличил с 0,5 п.п. в ЕС и еврозоната. Спрямо периода октомври - декември 2021 г. нивото на инвестициите на домакинствата е по-високо в осем членки на Евросъюза, останало е стабилно в три и е намаляло в други три.

Германия (+0,8 п. п.) и Дания (+0,7 п. п.) регистрират най-голям ръст поради засиленото си бруто образуване на основен капитал на домакинствата, съответно с 8,2 на сто и 13,7 на сто. В Полша, Унгария и Белгия процентът на инвестициите на домакинствата намалява, поради това, че бруто образуването на основен капитал на домакинствата расте с по-бавен темп от брутния разполагаем доход на домакинствата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg