EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребителски цени нагоре с 2,6%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителски цени нагоре с 2,6%

mail11:30 | 31.10.2011прегледи 2809 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени се повиши през октомври с  2,6 на сто - от 1,895 пункта до 1,945 пункта, съобщават от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. По-рязкото повишаване на индекса за този период се дължи на  сезонното поскъпване на голяма част от плодовете и зеленчуците и лекото движение нагоре на цените на млечните и на месните  произведения, посочват от ДКСБТ.
През октомври цената на брашното намалява с 2,2%, на  лещата - с 2%, на олиото - с 1,5%, и на ориза - с  един процент. Незначително движение надолу /0,4%/ е  регистрирано при цената на захарта, а цените на фасула и на  яйцата са без промяна спрямо предходния месец. Цените на млечните и на месните произведения бележат лек ръст, като  повишението на стойностите на месечна база на тези продукти е в  интервала 0,4-2%. Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето  хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна  база е отчетено при захарта - 70,5%. Цената на рибата се  е повишила на годишна база с 30%. Повишението на цените на едро на олиото, брашното, ориза, млечните и месните  произведения в сравнение със същия месец на 2010 г. е в  диапазона 10-14%.
През октомври спрямо септември цената на ябълките се е  понижила на месечна база с 5%, а на лимоните - със 15,7%. Поскъпване с четири процента спрямо предходния месец е  регистрирано при гроздето и бананите.  Цените на зеленчуците през октомври се повишават за повечето  от тях. Цената на оранжерийните домати и краставици нараства,  като поскъпването на месечна база е около 55 процента. През  октомври цената на зелето се повишава с 10% /с три  стотинки/, а на зелените чушки - с 3,7%. Червените чушки поевтиняват с четири процента, тъй като излизат на пазара  по-късно и през октомври има все още значително предлагане.  Картофите и зрелият чесън поевтиняват с около 1-2%. Цените на повечето плодове и зеленчуци през тази година са  по-ниски в сравнение с октомври 2010-а. Поевтиняването на  годишна база на оранжерийните домати и краставици е около 25%. В ДКСБТ отчитат спад с около 10-18% в цената на  зелето, картофите, зрелия чесън, червените и зелените чушки, лимоните и гроздето. Поевтиняването на годишна база на бананите  е три процента, а цената на ябълките през тази есен е по-висока с 3%.


 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg