EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Потребителската кошница в Черна гора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителската кошница в Черна гора

mail17:45 | 23.11.2022прегледи 926 коментарикоментари 0


По данни на черногорския статистически институт - Монстат - стойността на минималната потребителска кошница в страната за октомври е 793,9 евро, което е с 1,6 на сто повече от септември.

От общата стойност на минималната потребителска кошница разходите за храна и безалкохолни напитки са в размер на 373,1 евро, което е с 1,7 на сто повече от септември, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на прессъобщение на Монстат. Разходите за нехранителни стоки и услуги са 420,8 евро, което е с 1,4 на сто повече от септември.

Минималната потребителска кошница се отнася до потреблението на домакинството, което включва хранителни и нехранителни продукти и услуги и което позволява поддържането на живота и работоспособността на членовете на домакинството.

Минималната потребителска кошница е в съответствие с минималните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) и Наръчника по хранене на Министерството на земеделието на Съединените щати от 2010 г. (USDA Food Guide 2010) относно минималната калорична стойност на приема на храна в размер на 2,21 хиляди калории на ден на човек.

„Стойността на минималната потребителска кошница се базира на данните от проучването на потреблението на домакинствата и препоръките на Световната банка (СБ). Стойността на минималната потребителска кошница за четиричленно домакинство се състои от минималните месечни разходи за храна и безалкохолни напитки и нехранителни стоки и услуги“, поясняват от Монстат.

За изчисляване на минималните разходи за храна и безалкохолни напитки се използват средни цени за текущия месец и месечни количества в килограми за четиричленно домакинство, а за изчисляване на стойността на нехранителните стоки и услуги от кошницата се използват индекси на потребителските цени.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg