EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребителите доволни от намесата на държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителите доволни от намесата на държавата

mail12:50 | 15.09.2009прегледи 523 коментарикоментари 0


Мнозинството от потребителите по света подкрепят активната роля на правителствата им за стимулиране и регулиране на националните икономики в отговор на сегашната рецесия, показва изследване, изготвено за британската медийна компания BBC World Service, цитирано от американската информационна мрежа PR Newswire.
Според изследването 60 процента от гражданите - и мнозинството от анкетираните в 13 от 20 държави - подкрепят "значителното увеличение на правителствените разходи за стимулиране на икономиката". Подкрепата на потребителите е особено голяма за инвестициите във възобновяеми енергийни и източници и зелени технологии (72 процента), както и предоставянето на финансова помощ за затруднените сектори и компании.
По-голяма част от анкетираните настояват за по-голям правителствен надзор върху националните икономики. Сред водещите икономики тази подкрепа е най-силна в Китай (94 процента), а най-ниска - в САЩ (50 на сто) и Япония (38 процента.
Усилията на САЩ за преодоляване на кризата са били относително добре приети по света. Около половината от анкетираните (46 процента) посочват, че са доволни от действията на САЩ, докато 39 на сто изразяват неодобрение.
Според изследването близо 44 процента са доволни от мерките на собствените си правителства за преодоляване на кризата, 36 на сто одобряват действията на Световната банка и Международния валутен фонд в тази насока, 32 процента са доволни от директорите на водещи банки, а 31 на сто - от мерките на китайското правителство. Гражданите в развитите икономически държави изразяват по-слабо одобрение към изброени правителства и институции в сравнение с гражданите в развиващите се страни.
Удовлетворението на потребителите от усилията на собствените им правителства за преодоляване на кризата не е еднакво в различните страни. Най-силно одобрение изразяват австралийците (68 процента), египтяните (63 на сто), бразилците (59 процента), канадците (57 на сто) и индонезийците (57 процента).
Удовлетворението от собственото правителство обаче е слабо във Франция (27 на сто), Мексико (9 процента), Япония (18 на сто) и Филипините (24 процента). Мнението на американците към отговора на федералното правителство на финансовата криза се дели по-равно - 50 на 50.
Резултатите са от допитване сред 22 158 възрастни граждани в 20 държави, изготвено от международната изследователска компания GlobeScan съвместно с Програмата за международна политика на Университета в Мериленд. Проучването е направено между 19 юни и 17 август 2009 година, отбелязва Пи Ар нюзуайър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg