EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребителите -оптимисти за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителите -оптимисти за икономиката

mail15:40 | 06.08.2010прегледи 755 коментарикоментари 0


Проведеното от Националния статистически институт анкетно наблюдение на потребителите през юли 2010 г. отчита повишаване на общия показател „доверие на потребителите” с 4.5 пункта спрямо равнището отпреди три месеца. Нарастване на показателя на доверието се регистрира, както сред населението в градовете, така и сред населението в селата (повишение на показателите съответно с 3.9 и 6.1 пункта). Като цяло наблюдението през юли показва намаляване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с април.
Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по- малко негативни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели се увеличават съответно с 3.5 и 2.0 пункта. По-малко песимистични в сравнение с април са също оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и очакванията им за следващите дванадесет месеца.
Потребителите, живеещи в селата, считат, че финансовото състояние на техните домакинства понастоящем е относително по-лошо в сравнение с три месеца по-рано (понижение на балансовия показател с 4.8 пункта), докато сред населението в градовете почти няма промяна - балансовият показател намалява с 0.3 пункта.
Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в
страната продължава да бъде неблагоприятна, но има известна положителна промяна в мненията сред населението в градовете. По отношение на следващите дванадесет месеца се очаква макар и минимално подобрение на условията за спестяване. Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като през следващите дванадесет месеца се очаква леко ускоряване на инфлацията. По отношение на безработицата предвижданията са, че в бъдеще процесът на съкращаване на персонал ще бъде по-умерен (понижение на балансовия показател с 9.7 пункта).
Спрямо мненията на потребителите, изразени през април 2010 г., последната анкета отчита и леко повишен оптимизъм в общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети за дълготрайна употреба1. През юли се регистрира и слабо повишение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца.
По-високи са също балансовите оценки, свързани с намеренията „за покупка на кола” и „да се купи или построи жилище (вила)”, както и балансовият показател, свързан с планираните „разходи за подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg