EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потенциалът на българското вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потенциалът на българското вино

mail10:04 | 19.06.2023прегледи 1768 коментарикоментари 0


Българското вино има голям потенциал и се утвърждава все повече на чуждия пазар. Конкуренцията в световния винен сегмент е силна, но българските вина успяват да се отличат и да привличат вниманието на международните потребители. Това каза в интервю за БТА Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC), чието 12-о издание ще се състои от 22 до 24 юни в София. 

Балканският международен винен конкурс и фестивал е известен като най-значимото събитие, посветено на виното в региона на Балканите, отбелязват организаторите. То събира на едно място ценители на виното и професионалисти от бранша и е платформа за представяне и популяризиране на регионалните винопроизводители. На фестивала пред НДК ще се съберат производители от България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Черна гора, Албания, Косово, както и от Молдова и Армения, които ще представят своите вина. 

В нашата страна притежаваме изключителни възможности за винопроизводство, благодарение на уникалното съчетание от климат, почва и гроздови сортове. Това ни предоставя възможност да произвеждаме вина с разнообразни аромати, балансиран вкус и високо качество, каза Галина Нифору. Тя изтъкна, че през последните години българските вина получиха признание и високи оценки от реномирани винени експерти и състезания по света, което допринася за повишаване на престижа и доверието към българските вина на международния пазар. Нифору допълни, че винопроизводството е конкурентно поле, където се състезават множество страни и региони, и за да бъдем конкурентоспособни, трябва да продължим да инвестираме в качество, иновации и маркетингови усилия. 

Сред предизвикателствата, пред които са изправени винопроизводителите, Нифору отбеляза на първо място икономическите фактори, тъй като инвестициите в развитие на лозя и изби и високите разходи за производство изискват финансова устойчивост и внимание. Освен това съвременните потребители все повече търсят високо качество, а винопроизводителите от своя страна трябва да се стремят да запазят традициите и уникалните характеристики на вината, посочи Галина Нифору. Други предизвикателства, който тя изтъкна, са свързани с променящите се климатични условия. По думите ѝ винопроизводителите трябва да бъдат гъвкави и да се адаптират към тези изменения, за да запазят стабилността и качеството на вината. Въпреки тези предизвикателства аз виждам големи възможности и потенциал за развитие в нашата индустрия. На Балканите имаме невероятни винопроизводители, които с грижа и страст създават изключителни вина, каза Галина Нифору. 

- От 22 до 24 юни в София ще се проведе 12-ото издание на Балканския винен фестивал, какви са акцентите, участниците и новите моменти тази година?

- Благодаря за въпроса! С гордост мога да споделя, че 12-ото издание на Балканския международен винен фестивал, което ще се проведе от 22 до 24 юни в София, ще представи множество вълнуващи акценти, участници и нови моменти, които ще направят тази година по-специална от всяка друга.

На фестивала ще се съберат най-добрите производители от Балканите, които ще представят своите уникални вина от България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Черна гора, Албания, Косово, Молдова и Армения. Това е изключителна възможност посетителите да се запознаят с вината на региона и да се потопят в разнообразието на нашите винени култури.

Подготвили сме и вълнуващи моменти и преживявания през всички три дни на фестивала. Например по време на церемонията по връчването на трофеите и на Гранд трофея от Балканския международен винен конкурс, който се проведе в началото на месеца в Румъния, ще присъства и звездният състав на сериала "Вина". Вярваме, че техният блясък, енергия и страст към винената индустрия ще допринесат за незабравимото изживяване на нашите посетители.

- Какво е мястото на фестивала сред световните винени събития и каква добавена стойност носи за българската винена индустрия?

- Фестивалът се нарежда сред най-престижните световни винени събития и има изключително важна роля за българската винена индустрия. Той е мястото, където се срещат и взаимодействат производители, експерти и любители на виното от целия свят, създавайки уникална възможност за споделяне на знания и опит.

Фестивалът предоставя платформа за българските производители да представят своята продукция пред международни експерти, журналисти и посетители, което им помага да установят нови партньорства и да разширят своите пазари.

Освен това винопроизводителите имат възможност да се запознаят със световните тенденции и иновации във винопроизводството, да споделят опит с колеги от други страни и да усъвършенстват своите производствени процеси.

Фестивалът играе също така важна роля в насърчаването на туризма в България, като привлича вниманието на туристи и винени ентусиасти от целия свят, които идват тук, за да открият богатството на балканската винена култура и да опознаят прекрасната природа и културно-историческото наследство на страната ни.

- Какви са най-големите предизвикателства през винопроизводителите днес?

- Винопроизводителите са изправени пред редица предизвикателства, които вярвам правят индустрията толкова комплицирана и вълнуваща. На първо място, икономическите фактори са значително предизвикателство, тъй като инвестициите в развитие на лозя и изби, както и високите разходи за производство, изискват финансова устойчивост и внимание. Освен това съвременните потребители все повече търсят високо качество, а пък винопроизводителите от своя страна трябва да се стремят да запазят традициите и уникалните характеристики на вината.

Не можем да пренебрегнем и променящите се климатични условия, които представляват значително предизвикателство за нашата индустрия. Екстремните горещини, засушаването и други природни явления могат да повлияят на качеството и количеството на реколтите. Така че винопроизводителите трябва да бъдат гъвкави и да се адаптират към тези изменения, за да запазят стабилността и качеството на вината.

Въпреки тези предизвикателства аз виждам големи възможности и потенциал за развитие в нашата индустрия. На Балканите имаме невероятни винопроизводители, които с грижа и страст създават изключителни вина. Искрено се надявам, че те ще продължат да изразяват нашата уникалност и да ни представят с гордост в света.

- Конкурентно ли е българското вино на чуждия пазар?

- Българското вино има голям потенциал и се утвърждава все повече на чуждия пазар. Конкуренцията в световния винен сегмент е силна, но българските вина успяват да се отличат и да привличат вниманието на международните потребители.

В нашата страна притежаваме изключителни възможности за винопроизводство благодарение на уникалното съчетание от климат, почва и гроздови сортове. Това ни предоставя възможност да произвеждаме вина с разнообразни аромати, балансиран вкус и високо качество.

През последните години българските вина получиха признание и високи оценки от реномирани винени експерти и състезания по света. Това допринася за повишаване на престижа и доверието към българските вина на международния пазар.

Разбира се, винопроизводството е конкурентно поле, където се състезават множество страни и региони. За да бъдем конкурентоспособни, трябва да продължим да инвестираме в качество, иновации и маркетингови усилия. Но със сигурност можем да кажем, че българското вино има свое място на световната винена сцена и привлича все повече възхищение и интерес от страна на потребителите.

- Може ли виното да помогне за имиджа на България?

- Абсолютно! Виното има изключителна способност да подобрява и подчертава имиджа на България както вътре в страната, така и зад граница. То представлява важна част от културното наследство и традициите на нашия народ.

Българското вино е свързано с историята и богатството на нашата земя. Продукцията на винарите улавя духа и уникалната красота на нашите винени региони, а качеството и разнообразието на българските вина създават усещане за изтънченост и вкусово изживяване. Когато българските вина се представят с гордост на международната сцена, те представят и самата България. Успехът на нашите винопроизводители и отличните оценки, които получават, създават положителна асоциация с нашата страна и подсилват нейния имидж като производител на висококачествени вина.

Освен това виното има силната способност да предизвиква удоволствие и емоции у хората. То създава възможности за срещи, споделяне и наслаждение. Когато хората се наслаждават на българско вино, те също така се запознават с богатството на нашата култура и гостоприемство.

- Въпреки различията, може ли виното да обедини хората от Балканите?

- Виното има уникалната способност да обединява хората въпреки различията и границите. На Балканите, където културите и традициите са богати и разнообразни, виното играе ролята на общ език, който събира хората заедно. Всяка страна от региона има свои уникални сортове грозде, техники на отглеждане и производство на вино. Виното се превръща в символ на идентичност и наследство за всеки от нас.

То ни помага да открием общи интереси и стойности, които събират хората, независимо от езика, нацията или религията им. Също така виното дава възможност на хората да се запознаят и разберат другите по-добре, да разменят опит и да се вдъхновяват от балканската винена култура. Така то играе важна роля в обединяването на хората от Балканите, като създава мостове между културите и насърчава толерантността и разбирателството. В него намираме сходства, които превишават различията и ни помагат да видим колко много неща ни обединяват. Така че виното не само съживява нашите сетива, но и ни обединява като хора, които се радват на красотата и изкуството на виното.

***

Галина Нифору е основател и мениджър на Oinorama - фирма за винен консултинг и стратегически бизнес решения във винения бранш. Консултира винарски изби, ресторанти и проекти, свързани с промотирането на българските вина. Завършва "Технология на виното и високоалкохолните напитки" в Университет по хранителни технологии - Пловдив, след което специализира Wine Marketing & Management MBA в INSEEC, Бордо, Франция. Като енолог участва в дегустационни комисии за различни конкурси в България и чужбина. Автор е на статии, свързани с виното и винения бизнес.

Галина Нифору е председател на Българската асоциация на износителите на вино. В тази си роля тя работи за популяризирането на българските вина на международните пазари.

***

Програмата на 12-ото издание на Балканския винен фестивал може да се види тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158