EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Посткризисната икономика доминирана от жени-мениджъри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Посткризисната икономика доминирана от жени-мениджъри

mail15:57 | 05.11.2009прегледи 904 коментарикоментари 0


Не е изненада, че жените на лидерски позиции в компаниите са по-малко от колкото мъжете. Въпреки това тенденцията бавно започва да се променя. Жените, които заемат позиции в най-добрите 300 европейски компании достига 9.7% за 2008 за разлика от 8.5% през 2006 и 8% през 2004. Според проучване на международната компания в областта на човешките ресурси Hudson, жените в бизнеса ще засилват все повече своето влияние. В изследването са включени общо 65 хил. работещи мъже и жени. Демографската еволюция ще накара повече компании да обърнат по-голямо внимание на това, какво могат да предложат жените. Наред с това новата икономическа ситуация и новите изисквания към работната ръка, ще наложат именно бизнес поведението на жените. Техният специфичен лидерски модел ще носи повече добавена стойност в пост кризисната икономика, предвиждат експертите от Hudson.

Плюсове на жените

Качествата, които отличават жените на лидерски позиции са алтруизъм и съвестност. Те са в по-голяма степен ориентирани към хората, склонни са да помагат и се отличават с по-голяма увереност в социалните си контакти. Също така, те се оценяват и като по-добре организирани и по-педантични от колкото са мъжете.

Минусите на жените

В емоционален аспект дамите на водещи позиции са по-нестабилни и по-затворени.  Също така те се описват като по-нервни, по-малко устойчиви на стрес и по-малко решителни в сравнение с мъжете. Наред с това дамата лидер е по-консервативно настроена за разлика от насочеността на мъжете иновациите.

Разлики

Двата пола се различават основно в отношението си към служителите. Дамите обръщат повече внимание на проблемите, свързани с работния екип и хората в него, докато мъжете се концентрират върху ефективния контрол на емоциите в работните взаимоотношения.  Силният пол се отличава и с по-отворен и завоевателно настроен към външната среда.
 
Жената – шеф

Нейната сила е в умението да мотивира и да убеждава хората, за да работят за една обща цел. Концентрирана е върху детайлите и може да я ядосате, ако системно не подреждате бюрото си. Това се дължи на нейната ориентация към постигане на добри резултати, както и на комуникационна й дарба.

Мъжът – шеф

Той е по-свободолюбив и едва ли ще се разсърди ако закъснеете за работа.  Липсва му абстрактно мислене и загриженост към проблемите на другия. Отличава се с силно мнение по всички въпроси, а фокусът му в работата е постигането на дългосрочни, стратегически цели.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg