EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Постижение на МЗХ е разсрочването на земеделките кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Постижение на МЗХ е разсрочването на земеделките кредити

mail14:21 | 09.11.2009прегледи 417 коментарикоментари 0


Разсрочването на нисколихвените кредити и реконструирането на  ДФ "Земеделие”, който вече изпълнява функции и на банка, са сред ключовите постижения на Министерството на земеделието и храните за първите 100 управленски дни. Това посочи земеделският министър при отчета на дейността си за първите три месеца от управлението си.
Мирослав Найденов посочи, че ведомството във вида му, в който е било прието от предишното управление, е било символ на корупция и непрозрачност.
Сред другите постижения, които Министерството на земеделието и храните отчете за първите 100 дни от управлението си, са възстановяването на плащанията на ЕК към програмите в земеделието, спирането на замени на гори от Горския поземлен фонд и разпоредителните сделки във вече заменените гори, откриването на Програмата за развитие на селските райони, актуализацията на ортофотокартата на страната, с което бяха спасени 700 млн. лв. за директните плащания.
В полза на производителите на алкохолни напитки не е прието предложението за повишаване акциза на високоградусните спиртни напитки, посочиха от земеделското министерство. „Реколтата е много добра, винпромите са задръстени и няма реализация, заради което няма нужда да товарим производителите с допълнителен акциз”, аргументира се Найденов.
До 15 ноември ще има ново предложение за промяна на базовите цени на земеделските земи, съобщи заместник-министър Георги Костов. Промяната на Закона за лова и опазване на дивеча е насочена към демократизирането му, подготвя се и нов проект на
Закон за горите. Амбициозната цел е от средата на следващата година той да бъде в сила, информира Костов.
В отчета на дейността на ДФ „Земеделие” изпълнителният директор на фонда Калина Илиева, посочи като успех изплащането на 92 проекта за сумата от 30 млн. лева блокираните средства по САПАРД. "Повече от 100 млн. лева са възстановени в бюджета на фонда. Общо 189 проекта остава да бъдат разплатени до финализиране на САПАРД за над 118 млн. лева и за тях също ще бъде поискано възстановяване на разходите от страна на ЕК", коментира още Илиева.
Сред приоритетите 2009-2013 г. на първо място е отличена амбицията земеделието и рибарството да бъдат превърнати в привлекателен и осигуряващ висок жизнен стандарт бизнес.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159