EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Постигнато споразумение за Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Постигнато споразумение за Брекзит

mail22:05 | 17.10.2019прегледи 832 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнато споразумение за Брекзит - броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Има ли воля, ще има и сделка - имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена" на срещата на върха на ЕС, написа Юнкер в Туитър.
"Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола", обяви в същата социална медия и британският премиер Борис Джонсън.
"Сега парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда", добави Джонсън.

Основната британска опозиционна формация - Лейбъристката партия - не може да подкрепи договорената днес сделка за Брекзит между ЕС и британското правителство, заяви нейният лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Не одобряваме сделката и не можем да я подкрепим в сегашния й вид, каза той и призова британските депутати да отхвърлят споразумението. То няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено. Най-добрият начин да се реши Брекзитът, е последната дума да има населението, което да се произнесе чрез всенароден вот, посочи в комюнике Корбин, предава БТА.

При това положение е малко вероятно британският парламент да приеме текста, срещу който вече се обяви и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП). ДЮП участва в парламентарна коалиция с управляващата Консервативна пария, която вече не разполага с мнозинство в парламента. Източник от Лейбъристката партия каза, че тя най-вероятно ще гласува за втори референдум за членство в ЕС, ако такъв вот бъде добавен към която и да е сделка, предложена от Джонсън.

Европейският съвет одобри тази вечер договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения е изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.
Изглежда напредваме към последната крачка, заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В личен план изпитвам тъга, защото в сърцето си винаги съм желаел Великобритания да остане. Дано нашите приятели решат да се върнат, вратата ни винаги ще остане отворена, добави той.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че изпитва облекчение, но и тъга, защото Великобритания наистина напуска. Попитан какво би казал на онези британци, които гласуваха за оставане в ЕС, Юнкер заяви, че те са били прави.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147