EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Последните минути на бин Ладен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последните минути на бин Ладен

mail14:00 | 03.05.2011прегледи 2634 коментарикоментари 0


Точно 40 минути е продължила операцията на американските специални части – морските тюлени, които са имали заповед или да заловят или да убият Осама бин Ладен, става ясно от брифинг в Белия дом.
В малките часове на неделя срещу понеделник президентът Обама влиза в стая във Вашингтон откъдето той и други членове на правителството ще проследят он лайн цялата операция, която започва на 7 хиляди мили от САЩ – в град Аботабад, централен Пакистан. Градът е в планински район, като по-голяма част от жителите му са военни, защото там се намира и престижната Военна академия на Пакистан.
Имението
Военната операция на САЩ започва в 1.15 пакистанско време. В тъмнината на нощта два американски хеликоптера според информация на CNN приближават високите стени на имение в града и започват да кръжат над него /3 хиляди кв.м./. От август миналата година американските власти са знаели, че в него живее бин Ладен. Имението има ограда висока 18 стъпки, с две строго охранявани врати и серия вътрешни стени, които са разделяли на части имението. Основната постройка се състои от три части с малко прозорци, гледащи навън, и тераса на третия етаж с отделна ограда висока 7 стъпки. Според американската администрация вилата е построена преди 5 години, струва 1 млн. долара и е изграждана като малка крепост и за специален човек.
Акцията
При приближаване на хеликоптерите от сградата се чува стрелба, малък отряд от тюлени се приземява тъкмо на тераса на къщата и влиза в нея. Почти веднага започва престрелка, като тюлените се насочват към втори и трети етаж. Десет минути по-късно Осама бин Ладен е мъртъв, заедно с още четири души, които са били в къщата, между които и една жена. Първоначално бе съобщено, че самият Ладен е имал оръжие и оказал съпротива, по-късно тази информация бе отхвърлена, но в крайна сметка се потвърди, че Ладен е стрелял. Тюлените са го застреляли с два куршума – в главата и в гърдите. Заедно с него са убити жена, негов син и два приближени, ранени са още две жени.
Бин Ладен ли е убит
Най-често задаваният сега въпрос е как САЩ знаят, че са убили най-търсения от тях човек на планетата?
Веднага на място се прави ДНК проба, която потвърждава на 99% че това е бин Ладен. След това тюлените взимат тялото и с хеликоптер го транспортират в Афганистан, по-късно е пренесено на американски самолетоносач. Погребението е предшествано от близо едночасова церемония на борда на "Калр Винсън". Тялото е измито, увито в бяло платно, сложено в торба и хвърлено във водите на Персийския залив. Мюфтиите казват, че погребение в морето е "грях".
Преди това са направени още анализи, които да потвърдят, че тъкмо това е бин Ладен. Нужни са били часове, за да се потвърди това. Освен пробата ДНК, направена е и визуална ID – това са фото сравнения, лицево опознаване, биометрични анализи на чертите на лицето и на тялото. Софтуерни програми вземат топологията на лицето и четат чертите му в детайли – очите, носът, устните – като сравнения се правят в разположение, пропорции и размери. Тези програми създават карта на геометрията на лицето и могат да сравняват отделни образи. Те идентифицират конкретни точки за сравнение и анализират дали това лице е на конкретния човек. Същите програми проучват формата на скелетната структура, белезите и други характерни особености на кожата.
Вероятно са анализирани и множество биометричните данни - сравняват се пръстови отпечатъци, отпечатъци на дланите, ДНК анализ, сканиране на ириса на очите.
Визуалната идентификация също е важна, а и тя е била направена от тюлените на място с влизането им в имението. Те точно са знаели какво да търсят. „Бин Ладен е лесно забележим в тази част на света. Той е висок 6.4 фута, / над 1.90 см./ гигант, има и хиляди негови снимки.”, казват властите. Засега няма официално съобщение какви са точно видовете идентификация, които са използвали властите, за да се установи личността на убития. Но тюлените съобщават на Белия дом, че е ликвидиран бин Ладен минути след навлизането в двата горни етажи на вилата.


 


Тагове: Ладен, акция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg