EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Последни маневри около КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последни маневри около КТБ

mail06:43 | 16.10.2014прегледи 2048 коментарикоментари 0


Срещите между представители на Австрийския фонд EPIC и банкови експерти дискутираха ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), потвърдиха за "Хоризонт" на БНР  участници в срещата. Коментирани ни са възможностите за преструктуриране на КТБ и дъщерната й банка "Виктория". Фондът представлява тримата най-големи инвеститори в Корпоративна търговска банка. Това са дружеството "Бромак" на Цветан Василев, Оманския фонд и руската ВТБ "Капитал". В средата на септември Фондът декларира интерес за съвместната инициатива на тримата най-големи акционери и други потенциални инвеститори да рекапитализират банката и да работят съвместно с българското правителство за преструктурирането й, което на практика означава, че ще се търси държавна помощ.

Идеята на всички експерти е, че оздравяването на банката би било много по-евтино и по-бързо, отколкото нейния фалит. Това каза на пресконференция в БТА Вера Ахундова - макроикономист и доктор на икономическите науки, експерт на инициативната група "КТБalive". По думите й е разработен макроикономически модел, за да се оценят последствията при евентуален фалит на банката върху макроикономическите показатели.
Представителите на "КТБalive" смятат, че централната банка води КТБ към фалит, тъй като я е изключила от платежната система БИСЕРА, с което логично е спряло обслужването на кредитите. Сценарият, който разиграва БНБ в продължение на четири месеца е ясен и категоричен - те държат да има "технически" фалит на КТБ, въпреки че банката има достатъчна наличност - около 1,6 - 1,7 млрд. лева кеш, заедно с държавни ценни книжа, каза Борис Михайлов от инициативата. По думите му това означава, че е нужна само ликвидна подкрепа от държавата, с пари, които няма да загуби, за да се оздрави КТБ за няколко дни.
Няма причини банката да не получи тази ликвидна подкрепа от БНБ, тъй като тя се отказва само на банки с отрицателна капиталова адекватност, а тази на КТБ е с три пункта по-висока от европейската, коментираха още от инициативата. В този смисъл съществуват твърде много потенциални съдебни искове на акционери и вложители, които ще се заведат към държавата, в случай на фалит на банката, отбеляза Ахундова.
На кандидат-инвеститора в КТБ - ЕПИК е било подсказано да не очаква решение от БНБ, тъй като въпросът зависи от правителството и парламента, каза Ахундова, цитирайки, по нейни думи, изказване на управляващ съдружник на компанията. Това не е нормално за европейска държава - да се чака решение от политици за банковия сектор, при наличието на независим регулатор, коментираха още от "КТБalive".

Правителството одобри позицията на България в отговор на официалното уведомително писмо от Генералния секретариат на Европейската комисия от 26 септември т.г. във връзка с въвеждането на правото на ЕС в областта на гарантирането на влоговете в банките и с прилагането на режима за свободно движение на капитали.
Писмото е част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи за България от директиви на ЕС. На пресконференция след заседанието министърът на финансите Румен Порожанов заяви, че основните ангажименти, които се поемат, са свързани с ускореното финализиране и приемане на нов закон за гарантиране на влоговете в банките, с който да се отстранят несъответствията в българската нормативна рамка спрямо правото на ЕС. Законопроектът е в работна фаза и до 30 октомври ще бъде изпратен за съгласуване, каза финансовият министър. В началото на ноември се очаква той да бъде внесен в Министерски съвет за одобрение и след това в Народното събрание с молба за приоритетно разглеждане.
Българските власти се ангажират и с ревизиране на правната рамка по отношение на мерките за специалния надзор и предприемането на мерки за обезпечаване в най-скоро време на достъпа на вложителите до гарантираните депозити в банките, които в момента са поставени под специален надзор.
На 20 октомври се очаква да излезе оценката, която се изготвя от БНБ и одиторите, за финансовото състояние на КТБ. В зависимост от оценката ще трябва да се предприемат действията съгласно закона, припомни министърът. При евентуална дълбока отрицателна капитализация е ясно какво ще се случи, но при другите хипотези, с опция за преструктуриране, няма единомислие, твърди Порожанов. Финансовият министър отбеляза, че с БНБ са водили неползотворен дебат по отношение на това кой трябва да
изготви план за преструктуриране, кой трябва да го разгледа ако се внесе от акционери, инвеститори или инвеститори наети от акционери, дали трябва да се наеме независим финансов консултант за оценка на това дали планът за преструктуриране е жизнеспособен, кой изобщо да го подготви ако няма такъв план.
Според финансовото министерство това са компетенции на БНБ. Порожанов припомни в отговор на въпрос за появилия се преди месец Фонд "Епик", който е заявил намерение да разработи програма за рекапитализация и престректуриране на банката. Какво се е случило в тези 4 седмици трябва да каже БНБ, отбеляза министърът.
В Гаранционния фонд има недостиг от 1, 6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити, като вариантите за запълване на този недостиг са два - чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на Фонда, гарантирано от държавата или този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа
от държавата. И в двата случая правителството се нуждае от законодателна санкция, тъй като това не може да бъде направено по друг начин, коментира Порожанов.
По думите му обаче при всички положения в началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете.
 

 


Тагове: фонд, КТБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg