EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Последни изборни сондажи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последни изборни сондажи

mail08:50 | 03.10.2014прегледи 1829 коментарикоментари 0


ГЕРБ - 36.5% – 37.5%; БСП- 19% – 20%; ДПС - 14.5% – 15.5%; РБ - 6.5% – 7.5%; ББ - 6.5% – 7.5%; ПФ - 4% – 5%; АБВ - 3.5% – 4.5%; Атака - 2.8% – 3.8%. Това сочат прогнозните резултати на Екзакта Рисърч, предоставени на Агенция „Фокус”.
В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май, 2013 г. Събитията от последните няколко дни на кампанията могат да повлияят на активността. Засега очакваме да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели.
Важно е уточнението, че по време на кампанията активността нарастваше главно заради интереса на избирателите към малките партии.
Немалка част от българите са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации.
Партиите, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и Атака. ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си.
От началото на кампанията РБ получават резултати, които им осигуряват място в бъдещия парламент. В хода на кампанията и ББЦ значително подобри електоралните си шансове.
АБВ от самото начало на кампанията получават електорален дял, който им дава шанс да се борят за място в парламента. Атака повишава дела на избирателите си едва в самия край на кампанията.
Партиите, които се движат около 1% са „Глас Народен” и „Движение 21”.
Електоратът на по-малките партии от една страна нараства, но от друга не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота. Малки са и разликите помежду им, което не позволява да твърдим категорично дали следващият парламент ще се състои от 6 или от 7 формации.

Проведеното през периода 27-28 септември проучване на Института за социални изследвания и маркетинг национално представително проучване показва, че най-вероятно на 5 октомври ще гласуват 55% от реалните избиратели в страната. Това означава, че към урните ще отидат 3 400 000 души.
Най-вероятно в следващия парламент ще влязат 7 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, България без цензура, Патриотичен фронт и Атака. Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната.

Прогноза за резултатите от Парламентарните избори на 05.10.2014 г.

 

Изследването е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение осъществяван от института. Изследването е финансирано със собствени средства. Изследването е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е проведено през периода 27-28 септември 2014 година. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката. Информацията е набрана посредством преки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1 008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3%.
Институтът за социални изследвания и маркетинг носи отговорност за данните, но не и за некоректно цитиране или манипулативно интерпретиране на тези данни.
Съгласно чл. 205 ал. 1-4 от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията поместена в това каре.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145