EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поскъпването на тока се отлага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпването на тока се отлага

mail12:38 | 25.06.2015прегледи 1422 коментарикоментари 0


/обновена/ Народното събрание одобри на първо четене отлагането вдигането цената на тока с един месец. Това стана с приемането на промените в Закона за енергетиката. „За“ гласуваха 126 народни представители, 12 депутати гласуваха „против“ и 9 „въздържал се“. Приетите промени ще дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец като удължи срока на регулаторния период с един месец. Други промени в закона са намаляване на тежестта свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници. Както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества.

EconomyNews.bg припомня:

Депутатите изслушаха членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с ценообразуването на електроенергията. Парламентът реши да изслуша регулатора на редовното си пленарно заседание по повод несъгласието от страна на бизнеса и депутати във връзка с предстоящото от 1 юли поскъпване на тока за бита и индустрията.
Като втора точка, народните представители ще гласуват удължаването на срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката.

2015 година е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да обслужва населението с прогнозируеми цени и количества, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Ние сме в състояние да изпълним този ангажимент към ЕК, обясни той. По думите му, промените в Закона за енергетиката са били първата стъпка, която е позволила да тръгнат реформите в енергетиката.
"В тези промени се отбелязва изрично, че България като член на ЕС ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродните емисии. Решенията, които предлага регулаторът, трябва да бъдат следващата стъпка в реформата", каза още Иван Иванов.
Съгласно мерките, които са предприети НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен период, посочи Иванов. Една от мерките, които са предприети, е да се въведе добавка „Задължение към обществото“. След 2 ноември когато започне да работи енергийната борса и там ще има такава добавка, като тази добавка в сегашния си вид е била не добре разпределена. „Потърпевш беше малкият бизнес, който беше на регулирания пазар, който плащаше 54 лева за мегават час, а тези, които излязоха на пазара плащаха 19 лева“, обясни председателят на КЕВР. Новото, което се въвежда, е единна цена от 40 лева за мегават час за всички. Съществена промяна е намаляването на технологичните разходи, които трябва да бъдат покривани от трите ЕРП-та. В новия ценови модел КЕВР е въвела и при технологичните разходи добавката задължение към обществото и то по такъв начин, че цената се изравни с пазарната цена, която става 70 лева. „Само с това действие ще постъпят около 160 милиона лева в НЕК“, каза Иван Иванов.

И комисията по енергетика днес прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат отлагане с един месец на ценовия и регулаторен период в електро- и топлоенергетиката. Заседанието на комисията бе закрито за медии.

По-рано депутатите от парламентарната комисия за наблюдение дейността на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) решиха вдигането цената на тока да се отложи с 1 месец. Това стана ясно след закритото извънредно заседание, където се разглеждаше законопроект, в който бяха заложени промените. Пред журналисти след заседанието на комисията народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов посочи, че с приемането от комисията на тези текстове се дава възможност на правителството в едномесечен срок да изготви наредба за цените на тока в индустрията. Той изтъкна, че по този начин ще бъде дадена възможност да бъдат обсъдени евентуални нови аспекти, касаещи предложенията на правителството. Наредбата, която ще бъде изготвена касае преференциите за индустриалците. Валентин Николов обясни, че така ще могат да бъдат включени повече предприятия, след като бъдат направени съответните проверки. Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичния фронт, председател на парламентарната комисия каза, че забавянето вдигането цената на тока ще бъде важно, за да се усвоят вътрешните резерви на дружествата. Депутатът поясни, че това са тези държавни дружества, за които министърът на енергетиката Теменужка Петкова е заявила, че има възможност да съкратят своите разходите с 30%. Народният представител коментира, че с тези промени също така се дава възможност да излезе наредбата, която подкрепя производителите, които имат реално потребление на ток. Според готвения регламент те трябва да бъдат освободени от таксата „зелена енергия“ . На следващо място се позволява изчакването на проверката от обектите, защото знаем, че има няколко стотин обекта, които се проверяват в момента. Народният представител от парламентарната група на ПФ каза, че по време на дебатите на законопроекта от неговата парламентарна група са предложили вдигането на цената на тока да бъде отложено не с един месец, а с 3, защото така ще се даде възможност на мерките, които правителството е предприело да подействат и да се видят реални резултати.
Източник: Агенция „Фокус”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037