EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поскъпването на еврото се изчерпа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпването на еврото се изчерпа

mail17:15 | 13.05.2010прегледи 1120 коментарикоментари 0


Възстановяването на курса на еврото след приемането на спасителния механизъм за близо 1 трлн. д. се изчерпа, предаде Асошиейтед прес.
Днес еврото поевтиня до близо 14-месечен минимум от 1,2586 долара за едно евро, отчитайки дневен спад от 0,3 на сто.
Котировките се понижиха близо до рекордно ниското равнище, което бе достигнато преди новината за решението на лидерите на ЕС да предизвика еуфория на пазарите.
В понеделник (10 май) еврото поскъпна до 1,3048 долара за едно евро, след като в ранните часове на деня министрите на финансите на еврозоната се споразумяха за създаването на помощен механизъм, който ще бъде на разположение на страни, изпаднали във финансови затруднения, припомня АП.

Днес германската канцлерка Ангела Меркел призова да бъде спасено еврото, което е под натиска на гръцката криза и дълговете на Европа, както и да се укрепи структурата на Евросъюза.

Ако еврото се провали, това ще е не просто провал на една валута, а нещо много повече - това ще означава провал на Европа и на идеята за Европейски съюз, предупреди Меркел в Аахен при връчването на престижната награда "Карл Велики" на полския премиер Доналд Туск. Тя отново подчерта, че кризата на еврото е най-голямото изпитание за ЕС от 1990 г. насам, а може би и от подписването на основополагащия Римски договор от 1957 г. Затова ние трябва да удържим обещанието си да бдим за стабилността на нашата обща валута, добави Меркел.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че е повече от уверен в бъдещето на еврото. В интервю за радио Европа 1 той отбеляза, че ЕЦБ не е задействала печатницата за пари. Не сме променяли паричната политика, изтъкна той, подчертавайки, че е необходимо засилване на надзора над бюджетната политика на различните страни.Това е от капитално значение, посочи Трише. Той отново припомни, че стабилността на цените в дългосрочен план е в основата на мисията на неговата институция.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165