EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Поскъпване на въглищата иска синдикат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпване на въглищата иска синдикат

mail17:02 | 14.02.2018прегледи 11591 коментарикоментари 0


   КТ "Подкрепа" настоява за спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от мини "Марица-изток", с поне 15 процента за плавно компенсиране на периодите с неизвършвани разходи и ненаправени инвестиции.  Позицията на синдиката беше представена днес на пресконференция от лидера на КТ "Подкрепа"  Димитър Манолов и от синдикални представители от региона на "Мини Марица-изток".     
    Според КТ "Подкрепа" 40 процента от производството на електроенергия  в България е застрашено.  Причината е, че в минно-енергийния комплекс "Марица-изток" са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици на площ до 100 кв.км, смятат от конфедерацията.
    Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на електроенергия, драстично повишени цени и напрежение във всички сфери на индустрията и обществения живот, допълниха от КТ "Подкрепа".
    Синдикатът настоява до средата на настоящата година да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъци на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани от Мини "Марица-изток". Свързано с това увеличение на цената на електроенергията, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2" с поне 10 процента както на регулирания от енергийните комисари пазар, така и в дългосрочните договори. Изготвяне на план за действие през следващите 10 години, обоснован с инвестициите за ограничаването на вредните емисии и всички съответствия с новите европейски екологични изисквания, искат още от синдиката.
    От КТ "Подкрепа" уточняват, че ТЕЦ "Марица-изток 2" има много малък относителен дял на регулирания пазар и това на пръв поглед "чудовищно увеличение" е възможно да не повлияе на сметките на битовите абонати.
    КТ "Подкрепа" заявява, че е недопустимо в Мини "Марица - Изток" от години да не се извършват необходимите дейности за рехабилитация на старата 50-60 годишна техника. Според синдиката всяка година във въгледобивното дружество не се извършват дейности за поне 50 милиона лева. Недопустимо е и че цената на въглищата е подценена с 50 процента спрямо пазарните борсови стойности и с между 15 и 30 процента, спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми, експертни становища и специалните стандарти, смятат от синдикалната организация.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958