EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Поръчка на нови влакове за 350 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поръчка на нови влакове за 350 млн.лв.

mail09:01 | 18.08.2017прегледи 9599 коментарикоментари 0


През есента на тази година се очаква да стартира процедура за закупуване на нови влакове. Това каза в тв интервю министърът на транспорта Ивайло Московски. Той уточни, че идеята е капиталовият трансфер, който железницата получава от държавата в размер на 35 млн. лв. на година, да бъде събран за следващите 10 години. В обществената поръчка ще бъде записано доставчикът да достави влакове за около 350 млн. лв., а да получава парите на 10 транша.

По думите на транспротния министър, на базата на тази сума потенциалните доставчици ще се състезават с оферти. „Ние ще обявим, че имаме възможност за 10 години да изплащаме по 35 милиона лева, ще заложим какви видове, а те трябва да предложат колко на брой влакове могат да доставят", обясни министър Московски.

Подвижният състав на БДЖ, особено локомотивите, в някои случаи са на повече от 40 години, но това е състоянието на компанията. „Ние я заварихме с необслужвани дългове от над 850 млн. лв. Към момента компанията е с 393 милиона задължения", подчерта Ивайло московски.

„Постоянно се качвам на влак, не само в летните месеци", категоричен беше Московски, който настоя, че има влакови направления, които са с добри условия.

За новия транспортен коридор между София и Скопие министърът обяви, че в българската си част проектът София - Перник - Радомир ще е около 250 млн. евро. Остава допроектирането на участъка до Гюешево и македонската граница, чиято стойност ще стане ясна до края на годината.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg