EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия се съвзема, а Испания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия се съвзема, а Испания?

mail18:00 | 12.01.2011прегледи 1053 коментарикоментари 0


Днес Португалия успешно пласира дългосрочни облигации за 1,25 милиарда евро при силно търсене и спад на лихвите, предадоха световните агенции. Днешният търг, първият за 2011 година, се смяташе за тест за устойчивостта на Португалия на пазарите и до известна степен намали натиска над затъналата в дългове държава да поиска спасителен заем от ЕС, подобно на Гърция и Ирландия. Агенцията за управление на държавния дълг съобщи, че е продала 3-годишни облигации за 650 милиона евро и 9-годишни облигации за 599 милиона евро, посочва Асошиейтед прес. Средната лихва за по-краткосрочните облигации е 5,4 на сто спрямо 4 на сто при предишния търг. Лихвите по дългосрочните облигации са 6,7 на сто спрямо 6,8 на сто предишния път.
Търсенето на 9-годишни облигации надвишаваше предлагането 3,2 пъти, а на тригодишните облигации - 2,6 пъти.
Според анализатори Португалия ще има нужда от спасителен пакет на стойност между 65 милиарда долара и 130 милиарда долара. Страната представлява само 2% от БВП на еврозоната - почти колкото Гърция и Ирландия, които миналата година прибягнаха до спасителна финансова помощ от ЕС и МВФ.
Испания също планира в близките дни да проведе търг за държавни облигации.
Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро представи доклад за икономика на страната през 2010 година. Той каза, че правителството му ще намали дефицита през 2011 година и ще отложи въвеждане на пенсионна възраст от 65 на 67 години с или без поддръжката на синдикати и опозиция. Испания вече инжектира около €11 млрд. в банковия сектор, което е около 1 % от БВП и малко под това, което повечето развити държави отпуснаха през кризата. Според инвеститорите загубите ще бъдат прикрити, особено при определени банки, които контролират половината от кредитния бизнес в страната. В момента Испания отново е обект на опасения на пазарите за способността й да оздрави държавните си финанси и да излезе от икономическата криза. Евентуалната сума за спасение на Испания бе дискутирана през лятото и тогава се споменаваше за помощ на стойност от 250 млрд.евро. За агенция Bloomberg Кристофър Писаридес, нобелов лауреат за икономика твърди, че ЕС няма ресурсите да спаси Испания, ако страната „колабира“ и това дори може да доведе до разпада на еврото.
Както е известно миналата година ЕС създаде Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), в подкрепа на изпаднали във финансови затруднения страни от еврозоната. От него досега са използвани 110 млрд.евро за Гърция, 85 млрд.евро за Ирландия. Фондът на стойност 440 милиарда евро е основен елемент от спасителния план на стойност 750 милиарда евро, учреден от ЕС и МВФ след отпускането на спасителната помощ за Гърция през май.
Според комисарят по финансите Оли Рен ефективният кредитен капацитет на фонда трябва да бъде засилен, а обсегът на дейността му да бъде разширен, отбелязва той в статия за FT той днес. Сумата от 440 милиарда евро е общата стойност на гаранциите, предложени от правителствата на еврозоната в подкрепа на ЕФФС, а не действителните средства, които фондът може да събере на капиталовите пазари, за да помогне на изпаднали в затруднения страни.
Еврокомисарят изтъква, че ЕС трябва да преразгледа всички опции за обема и обхвата на финансовите рамки, включително на фонда, който ще замени ЕФФС от средата на 2013 година. Увеличаването на средствата на ЕФФС беше отхвърлено на срещата на върха на европейските ръководители през декември, отбелязва ДПА. Рен повдига отново тази идея в момент, когато все по-настоятелно се говори, че и на Португалия може да се наложи да поиска заем от ЕС и МВФ.

 Испания и Португалия са достатъчно устойчиви и "нямат нужда да използват европейския стабилизационен фонд", заяви днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Барозу подчерта, че вярва в способностите на Мадрид и Лисабон самостоятелно да разрешат финансовите си проблеми. Председателят на Комисията обаче потвърди, че ЕК настоява европейският стабилизационен фонд възможно най-бързо да се разшири като условие, "необходимо за ефективното осигуряване на стабилността на еврото при всякакви условия".

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg