EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия пред фалит, нужни 70 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия пред фалит, нужни 70 млрд.евро

mail18:00 | 24.03.2011прегледи 2056 коментарикоментари 0


Евентуалното спасяване от фалит на Португалия би струвало до 70 милиарда евро (98
милиарда долара), прогнозира лондонският евроскептичен мозъчен тръст Open Europe. По думите на дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС, европейската финансова помощ за Португалия ще възлезе на 50 до 100 милиарда евро. Източникът направи съобщението малко преди откриването на срещата на върха на ЕС, на която ще бъде обсъден въпросът за спасяване на Лисабон от дефолт.
Ако Португалия поиска европейска помощ, за да се справи с държавните си дефицити, една сума от 75 милиарда евро би била "подходяща", посочи пред телевизионния канал Франс 24 председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП. Европейският съюз е "готов да се намеси", за да подпомогне финансово Португалия, ако тя поиска, и една такава помощ би била дори полезна, заяви преди началото на срещата в Брюксел белгийският вицепремиер и министър на финансите Дидие Рейндерс, информира АФП.
От другите две страни, заплашени с фалит ,  Гърция и Испания , Гърция е много по-уязвима, ако не преструктурира дълга си. Испания е вън от опасност, според бившия член на управителния съвет на ЕЦБ Отмар Исинг. „Гърция вече има над 300 млрд. евро външен дълг и всички изчисления показват, че за страната е невъзможно да го поеме”, каза той за CNBC. Преструктурирането трябва да стане в момент, когато другите страни от еврозоната са извън опасност, така че да не се предизвика задълбочаване и разрастване на кризата с държавните дългове. „Не мисля, че има илюзии, че Гърция някога ще може да изплати напълно своя дълг при сегашните обстоятелства”, коментира Исинг.
Притесненията за еврозоната не спират, дори и Уорън Бъфет, който е един от най-големите оптимисти, заяви пак пред CNBC, че колапсът на еврозоната и единната европейска валута не са невъзможни сценарии, но счита, че няма да се стигне до това.  Не е изключена вероятността единната валута да претърпи крах,  "макар да бъдат положени гигантски политически усилия, за да се спаси еврото. Причината за това не е толкова в сегашната криза в еврозоната, колкото в това, че създаването на валутната система на ЕС има фундаментални недостатъци", отбеляза Бъфет. Според него страните от еврозоната с висока конкурентоспособност на икономиките си "не могат постоянно да субсидират" тези държави, чиито икономики пък се развиват с недостатъчни темпове. Уорън Бъфет, чието мнение е важно за водещите играчи на световния финансов пазар, направи този коментар часове преди откриването на икономическата среща на високо равнище в Брюксел. В дневния ред на форума са включени въпроси за стабилизирането на финансовата система на еврозоната, припомня ИТАР-ТАСС.

Евродепутатите одобриха промени в европейските договори за създаване на постоянен механизъм за финансова стабилност. Гласуването се състоя на пленарно заседание в Брюксел, ден преди предстоящата среща на ЕС. Този нов инструмент ще замести действащите до средата на 2013 г. временни механизми. Предвижда се създаването на фонд от 500 милиарда евро, който да гарантира финансова подкрепа за страните от ЕС, когато тяхното финансово състояние застрашава стабилността на еврото.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg