EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия нарече Moody's арогантна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия нарече Moody's арогантна

mail09:40 | 11.07.2011прегледи 475 коментарикоментари 0


Португалската агенция за управление на държавния дълг IGCP обвини международната рейтингова агенция Moody's в арогантност, след като кредитният рейтинг на страната бе понижен до степен на инвестиции "с висок риск"  (junk), предаде ДПА. IGCP изпрати имейли до инвеститорите, купили португалски държавни облигации, в които твърди, че "повърхностното" решение на рейтинговата агенция се основава "на мнение, вместо на доказателство". Moody’s арогантно не е отчела мнението на ЕС , ЕЦБ и МВФ, посочва португалската служба.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта на свой ред, че има "нарастващо съгласие" сред страните от ЕС за необходимостта да бъде регулиран пазарът на рейтинговите агенции. "Преди време не виждахме достатъчно разбирателство по необходимостта да се регулира този пазар. Днес съгласието е по-голямо по евентуалното равнище на регулирането на дейностите на рейтинговите агенции", заяви Барозу, цитиран от АФП, на пресконференция във Варшава.
Барозу припомни, че Европейската комисия ще представи през есента проект за регулиране на дейността на рейтинговите агенции, обвинени, че диктуват закона на финансовите пазари и изострят дълговата криза в еврозоната.
Барозу подкрепи идеята за европейска рейтингова агенция. "В Европа има опит в тази област и някои действащи лица са на път да очертаят създаването на такава агенция или на няколко агенции", допълни председателят на Еврокомисията. В същото време той заяви, че самата Комисия няма да създава такава агенция.


 


Тагове: рейтинг, Европа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg