EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Португалия: Без данъчни подаръци за чужди пенсионери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия: Без данъчни подаръци за чужди пенсионери

mail14:10 | 06.10.2023прегледи 539 коментарикоментари 0


Португалия от 2024 г. вече няма да освобождава от данъци чуждестранни пенсионери, тъй като това допринася за поскъпването на недвижимите имоти в разгара на жилищната криза в страната. Това обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес.

"Запазването на тази мярка в бъдеще ще бъде равнозначно на удължаване на една несправедлива данъчна мярка, която не е оправдана и би допринесла непряко за скока на цените на жилищния пазар". Това заяви премиерът социалист вчера вечерта в интервю за Си Ен Ен Португалия, уточнявайки, че вече предоставените изключения ще останат в сила. 

Прието през 2009 година за чужденците, живеещи поне половината от годината в Португалия, това освобождаване от данъци  за период от 10 години, бе в сила до 2020 година. Оттогава новопристигналите чужденци можеха да се възползват от понижение на ставката в размер на 10 на сто. 

Мярката, станала в действителност ефективна след опростяване на процедурата през 2012 година, целеше да привлече чуждестранни капитали към страната, която тогава бе силно пострадала от дълговата криза. 

От мярката са се възползвали около 10 000 френски, британски и италиански пенсионери, установили се основно в района на Лисабон или в морските курорти на Алгарве. Те са помогнали за възстановяването на пазара на недвижими имоти.

Подобно на "златните визи",  предоставени на богати инвеститори от страни извън ЕС или данъчния режим, целящ да привлече "данъчни номади", мярката редовно се цитираше сред факторите, обясняващи скока на цените на недвижимите имоти. 

Между 2012 и 2021 година цените на жилищата в Португалия са нараснали със 78 на сто спрямо 35 на сто в целия ЕС, според проучване на Португалската фондация "Франсишку Мануел душ Сантуш" (Francisco Manuel dos Santos).

През второто тримесечие на 2023 година средният наем е нараснал допълнително с 11 на сто на годишна основа, според официалните данни, публикувани миналата седмица.  

В този контекст хиляди португалци излязоха в събота по улиците на Лисабон и около 20 други града в страната, за да искат по-твърди действия от страна на правителството.

"Не крия, че изпитвам известно разочарование, да не кажа голямо разочарование, да констатирам, че реалността бе далеч по-динамична от капацитета ни за политически отговор",  призна премиерът във вчерашното интервю.

Португалското правителство прие неотдавна серия от мерки, целящи да спрат скока на цените на недвижимите имоти, предвиждащи края на "златните визи", или задължителното отдаване под наем на апартаменти, останали празни над две години в най-населените райони.

За да подпомогне близо 1 милион семейства, правителството е решило миналата седмица да позволи на кредитополучателите да се възползват от по-нисък данък за две години. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg