EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Португалия: 33.5 млрд.евро приходи от туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Португалия: 33.5 млрд.евро приходи от туризъм

mail15:40 | 18.02.2019прегледи 481 коментарикоментари 0


Броят на чуждестранните туристи, които са посетили Португалия, е бил на ръба да подобри още един рекорд през миналата година, но растежът от 0,4 процента е бил много далеч от 12-процентното покачване през предходната година, сигнализирайки, че туристическият бум се е забавил. Това се посочва в оповестените данни от Националния статистически институт на иберийската страна, цитирани от Ройтерс.

Институтът, който прави статистика за престоя в хотелите, обяви, че общият брой на пристигналите хора е нараснал до 12,8 милиона души през 2018 година. Туризмът в Португалия бележеше растеж през осем последователни години, като подпомагаше страната да се възстанови от тежката дългова криза и икономическата рецесия. Някои специалисти в сектора обаче са на мнение, че през 2019 година този процес ще се преобърне частично заради спада на британските туристи в резултат на Брекзит.

Приходите на хотелите са нараснали с 6 процента през миналата година най-вече заради местния туризъм, достигайки до 3,6 милиарда евро (4,06 милиарда долара), но този растеж се е забавил спрямо 16-те процента година по-рано.

Търсещите ваканционен отдих британци, най-голямата туристическа клиентела на Португалия, са имали по-малко нощувки в страната през миналата година, намалявайки със 7,3 процента. Имало е и спад сред германските, френските, холандските и ирландските посетители.

От друга страна Португалия е посрещнала повече туристи от Бразилия и Северна Америка, с 20-процентно увеличение на туристите от САЩ, според данните.

Общият принос на пътуванията и туризма към брутния вътрешен продукт на Португалия е достигнал 17,3 процента или 33,5 милиарда евро (41,1 милиарда долара) през 2017 година, съобщи Международната туристическа асоциация. Данните за 2018 година все още не са на разположение.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg