EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Порой и наводнение в Берковица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Порой и наводнение в Берковица

mail08:10 | 05.09.2014прегледи 1985 коментарикоментари 0


Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река. Кметът на града Димитранка Каменова съобщи, че има бедставащи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия:Започват леко да се нормаилизират нещата,но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настощия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица.Кметът на Берковица съобщи, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

Главният оперативен дежурен в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица:За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момемта се работи оо 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъовала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица.

През тази нощ заради придошлата след обилни валежи река Огоста е извършена евакуация на жители на ниските части на 4 села в община Георги Дамяново. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. Със заповед на кмета на общината Дилян Димитров е обявено бедствено положение. Няма пострадали хора.Повече от 4 хиляди жители на 12-те села на община Георги Дамяново останаха без ток заради прекъснат далекопровод. Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването. Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. 80 служители на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението“ отводняват сгради в Чипровци и Дълги дел. Пътят за Чипровци е затворен заради наводнен участък в района на село Бели мел.

Над 74 л/кв.м е количеството на падналите валежи в Сливен през изминалото денонощие, съобщи Снежана Кънева, директор на Кризисната дирекция в Сливен. Най-обилни са били валежите в град Сливен, с. Тополчане, с. Сотиря и Селището. Заради гръмотевичните бури в балканската част е имало и временни прекъсвания на електричеството, но без сериозни щети на инфраструктурата.
Шест са дружествата, които работят по преодоляване на пораженията от поройния дъжд. Над 50-60 души са се включили като доброволци по почистването на инфраструктурата, а частните имоти се почистват от собствениците си. Предприето е отводняването на детска градина „Детство”. Провеждат се мероприятия по почистване на канализационната система в кв. „Надежда”. До няколко дни всички нанесени поражения по инфраструктурата да бъдат преодолени. След това ще започнат и трайните възстановявания със стабилизирането на пътната настилка.
Най-големи щети от падналия дъжд има в частните имоти в селата Тополчане и Сотиря. Голямо е количеството изнесени земни маси и инертни материали по пътната настилка. В района на поречието на река Дюлева има изнасяне на бреговата ивица. Частично разрушен е и водосток - на изток от реката в посока „Изгрев”. В района на Новоселското дефиле е изнесен близо 15 метра път. Пътят към местността Селището е почти непроходим, което ограничава достъпността до имотите на трайно живущите там.
В с. Сотиря най-сериозни са пораженията по пътя за депото за неопасни отпадъци, където се предприемат мерки по почистване на пътното платно. В Сливен от краткотрайния, но проливен дъжд, наводнения е имало в кв. „Надежда”. Частично е наводнението в с. Мечкарево и по източния бряг на река Дюлева. Почти всички имоти там са били с довлечени кални маси и влачените от високата скорост на водата тиня, клони и листна маса. Засегнато от водата е пътното платно на бул. „Янко Сакъзов” в града.

източници:БНР, радио Фокус-Сливен

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg