EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Порои през изминалото денонощие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Порои през изминалото денонощие

mail07:30 | 01.08.2014прегледи 880 коментарикоментари 0


Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След обилните дъждове падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка.

Освен Храбрино, откъснати остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. Няма пострадали хора и не е прекъснато електрозахранването в 7-те населени места, но единствената възможност да се стигне до тях е по тесен мост, по който може да мине малка или среден размер лека кола. В Храбрино няма питейна вода, заради прекъснат водопровод. Там ще бъдат докарани водоноски.

Кметът на община Родопи Пламен Славов заяви, че районът преди храбрино, където подпорната стена е поддала, се охранява. Тази сутрин ще започне разчистването и описването на щетите. Кметът определи ситуацията като критична. Хиляди остават блокирани, особено в Храбрино, Бойково и Дедово, където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там. Пламен Славов съобщи, че е прекъсната връзката между селата Първенец и Брестовица, но има обходен път.

Проливният дъжд във Врачанска област, който не спира от вчера и достигна до 50 литна на квадратен метър, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени 4 ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унижожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

Засега има данни за поражения в селата Борован, Горно Пещене и Мраморен. Според заместник-областния управител на Враца Борислав Банчев, който следи ситуацията в района, тя е тревожна. Работи се и не бива да се създава паника.

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, съобщиха от Областната администрация. Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол.

Най- тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения. /БНР


Тагове: порои, страна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg