EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Поредна "афера" на Йончева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поредна "афера" на Йончева

mail06:15 | 31.01.2019прегледи 1168 коментарикоментари 0


Депутатът от БСП Елена Йончева изнесе звукозапис, на който според нея се чува гласът на министъра на културата Боил Банов. По думите й, от записа става ясно, че в качеството си на зам.-министър на културата през 2016 г. той дава указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата - строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. Запис беше пуснат пред медиите по време на пресконференция в централата на БСП.
   Йончева наименова случая като аферата "Ало,...Банов съм". Звукозаписът е предоставен от служител в министерството, но не беше уточнено дали той и сега работи във ведомството. Йончева отказа да назове името му, но заяви, че той е готов да свидетелства. Събраните документи и данни по случая ще бъдат предоставени на прокуратурата и изпратени на ОЛАФ, тъй като става въпрос за евросредства.
   Според Йончева казусът е пример за това как днес функционира българската държава и е схема на правителството.
   Записът е направен март месец 2016 г. В него според Йончева Пенчо Милков и Димитър Данчев, които изнесоха данните пред медиите, Банов казва, че заради забава от 33 дни на строителството е натрупана неустойка от 700 000 лв. за фирмата строител и тя трябва да се покрие.  Както и че има два проблема - тази неустойка не може да се събере с години и тя трябва да се преведе в регионалното министерство. От записа се разбира, че се търси начин тази неустойка да се премахне, като идеята на говорещите е тези 33 дни да се покрият чрез създаване на акт 10, който да се раздроби на два или три други.
   По този случай според БСП и звукозаписите, с които разполагат, разговори Боил Банов води с: Атанас Атанасов, независим строителен надзор "ДЗЗД Инвест консулт"; инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика" и служител от министерството. Като в записите Банов дава указания как да бъдат поправени документите, за да изчезне неустойката.
   Йончева коментира още, че няма данни Банов да се е облагодетелствал от действията му във връзка с неустойката.

Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерски съвет. Той нарече информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността". „От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка как ѝ беше името”, заяви пред медиите Боил Банов. Към мен рекет, сплашване не минава. Никога не е минавал и никога няма да мине независимо какво правя в тоя живот. Не приемам този опит за гавра, заключи той.

Министърът показа пред медиите исковата молба до Софийски градски съд от 17 януари 2017 година до дружество “Антична Сердика“, изпълнител на строителните дейности по проекта “Ларгото“. С нея се изисква 753 хил. лева неустойка за забавянето от изпълнението на договора.

Проверих в правната дирекция, веднага след завръщането ми от лечение в Германия съм подписал заповед да се заведе дело да се плати неустойка за забавени срокове. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на медийната комисия и бивш министър на културата Вежди Рашидов във връзка с изнесени от депутата от левицата Елена Йончева данни срещу сегашния министър на културата Боил Банов. Рашидов подчерта, че на въпросния обект до момента са направени "европейски и всякакви одити". Става въпрос за забавяне на строителя, "подписал съм заповед да отиде на съд тази неустойка за неизпълнение", чакаме и втора инстанция, обясни той. И добави - значи съм реагирал, за всичко останало - въпросите са към друг.

ПГ на ГЕРБ направиха извънредно изявление. „Народните представители от ГЕРБ стоим твърдо зад културния министър Боил Банов”, заяви Мануил Манев. Той нарече Йончева „пощенска кутия” и по думите му обвиненията на прокуратурата срещу нея са повод за сегашните й изявления. Колегата му Тома Биков също бе категоричен, че от ГЕРБ подкрепят изцяло работата на министър Банов. Според запознати, направилият записа на министър Боил Банов е Ангел Ангелов. В момента работи в Изпълнителна агенция ОПНОИР (Оперативна програма за наука, образование и интелигентен растеж).

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от народния представител Елена Йончева и разпореди незабавно извършване на проверка, информираха от прокуратурата.
     Елена Йончева изнесе данни за за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър.
    Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя  в размер на 700 000 лева.
    Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект "Ларгото", културно-комуникационен комплекс "Сердика" 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая./БТА

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg