EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Поправка на багери за 16 млн. лв. в Мини Марица Изток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поправка на багери за 16 млн. лв. в Мини Марица Изток

mail08:22 | 31.03.2010прегледи 2569 коментарикоментари 0


Разследване на ДАНС е установило нарушения за близо 19 млн. лв. само за две години в Мини "Марица Изток", обявиха на пресконференция в рудник "Трояново 3" премиерът Бойко Борисов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, предаде БТА.
Йовчев поясни, че нарушенията са били при рехабилитацията на багери, която е струвала между 16 млн. и 30 млн. лв., при положение че в същото време германски компании са предлагали на ръководството на мините да доставят ново оборудване, което е струвало между 28 млн. и 45 млн. лв. в зависимост от предназначението и вида му.
Част от ремонтните дейности са били фактурирани, но не са били извършени.
Другите сигнали за финансови нарушения са свързани с управлението на мините. За да се избегне Законът за обществените поръчки, търговете за строителни и ремонтни дейности са били разбивани на малки поръчки до 60 хил. лв. и по този начин са били похарчени повече от 1,7 млн. лв.
Въпреки влошените финансови показатели на мините са били правени ремонти на почивни бази на дружеството. През 2008 г. те са за 10 млн. лв., а през 2009 г. - за 8 млн. лв., като някои от ремонтните дейности са били извършвани по два пъти.
ДАНС е проверявала и сигнали за лош контрол на качеството и количеството на лигнитните въглища, подавани от мините към трите ТЕЦ-а, и е установила, че в доста от случаите показателите са били силно занижени, което е ощетявало държавата.
Освен това управата на мините е взела решение, без да го съгласува с регулаторните органи, да вдигне цената на лигнитните въглища с 16,7%, което се е отразило върху цената на тока с 5-6%, по думите на Йовчев.
През февруари, след проверка на отдел "Вътрешноведомствен финансов контрол", Мини Марица Изток сезираха Районна прокуратура-Раднево за предполагаеми финансови злоупотреби в големи размери по договор с Явор комерс ЕООД.
Премиерът е заявил, че въз основа на проверката има основание да се сезира главния прокурор и да се започне проверка за един доста дълъг период назад за поредното източване на държавно дружество. Той е поискал от ръководството на Български енергиен холдинг", в чийто състав са "Мини Марица Изток" и НЕК, да изготвят доклад по случая.
Борисов не изключи да бъдат предложени на борсата дялове на държавата в енергийни дружества и уточни, че продажбите могат да се реализират само ако се предложи добра цена.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4256