EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поне година за нови доставчици на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поне година за нови доставчици на газ

mail09:15 | 28.03.2022прегледи 726 коментарикоментари 0


Най-малкото 1 година ще ни трябва, за да си осигурим сигурна алтернатива на доставките на руски природен газ, и то ако сме много стегнати в преговорите. Това каза енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков за БНТ.

Според него не трябва да се прекратяват внезапно всякакви отношения с „Газпром“, каквото впечатление се създаде миналата седмица. Трябва да се използва възможността, която дава ЕС да се направи общ договор, но постигането му ще е бавно и трудно.

Германия очевидно не е много ентусиазирана от общ договор, тъй като тя има много изгоден за нея двустранен договор с „Газпром експорт“.

Експертът Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум каза, че трябва да се подготви значима диверсификация на източниците на природен газ, защото това ще накара и „Газпром експорт“ да бъде по-отстъпчив в преговорите и да предложи по-ниски цени.

„Само от съобщението, че Великобритания се отказва от вноса на руски петрол, намалиха с 20% котировките на руския петрол. Същото ще стане и с природния газ“, каза Казанджиев. Според него договорът ни с „Газпром експорт“ не може просто така да се променя по отношение на валутата, с която се плаща горивото.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg