EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Помощ от МВФ и двустранни заеми за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощ от МВФ и двустранни заеми за Гърция

mail09:31 | 26.03.2010прегледи 648 коментарикоментари 0


Съществена финансова подкрепа от страна на Международния валутен фонд и отпускане на двустранни координирани заеми - това са основните моменти в плана за подпомагане на Гърция, одобрен от държавните и правителствени ръководители на страните в еврозоната в рамките на Европейския съвет, съобщава БТА.
В плана изрично се посочва, че прилагането на подобен механизъм трябва да се счита като последна възможност, към която да се прибягва в случай на недостатъчно пазарно финансиране.
Всяко отпускане на двустранен заем трябва да се одобрява единодушно от страните в еврозоната и да се основава на оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка /ЕЦБ/.
Страните от еврозоната ще участват съобразно размера на капитала им в ЕЦБ, изисква планът, който бе представен на пресконференция в ранните часове на днешния ден от постоянния председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Мерките за консолидиране в Гърция са важен принос за засилване на финансовата стабилност и доверието на пазарите.
Гръцкото правителство не е поискало каквато и да е финансова подкрепа. Ето защо не е взето решение за активиране на този механизъм, отбелязаха с облекчение лидерите на страните от еврозоната в специално изявление.
Те дадоха също нов израз на политическата си подкрепа за предприетите от Гърция мерки, за което страната настояваше силно през последните дни.
Подкрепяме напълно усилията на гръцкото правителство и приветстваме обявените на 3 март допълнителни мерки, които са достатъчни да бъдат постигнати бюджетните цели през 2010 г. Убедени сме, че гръцките власти са предприели амбициозни и
решителни мерки, които да позволят на Гърция да възстанови пълното доверие на пазарите, изтъкнаха държавните и правителствени ръководители от еврозоната.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065