EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Помощ за катедралата "Св.Богородица" в Париж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощ за катедралата "Св.Богородица" в Париж

mail18:15 | 11.07.2017прегледи 9292 коментарикоментари 0


Катедралата "Света Богородица" в Париж се нуждае от спешни мерки за консервация и реставрация.
 Времето, метеорологичните условия и замърсяването на въздуха са оказали пагубно въздействие върху храма, вписан в Световното наследство на ЮНЕСКО. Това е най-посещаваният исторически паметник в Европа, през който годишно минават между 12 и 14 млн. души.
 Катедралата е безценен паметник на готическата архитектура от 12-14 в. Средновековните улуци, завършващи с причудливи чудовища - гаргойли, са разрушени, като липсват цели части от фигурите. Част от каменен парапет е изчезнал и е заменен с дървена греда. Рамката на витражите на места е ръждясала, декоративни елементи от фасадата са откъртени, останките са събрани.
 В същото време държавата, която е собственик на сградата, ежегодно заделя по 2 млн. евро за поддръжка.
 Тези средства са очевидно недостатъчни, за да се поддържа паметника в добро състояние. Ето защо държавата се ангажира да дава субсидия по едно евро за всяко дарено евро, събирано от фондацията "Бъдеще за националното наследство на Париж". Субсидията ще бъде в рамките на четири милиона събрани обществени средства годишно. Това е предвидено в рамково споразумение, подписано в началото на май в Елисейския дворец.
 Изчисленията показват, че са необходими най-малко 100 млн. евро в рамките на 20 години и 150 млн. в рамките на 30 години, за да се поддържа сградата. Това е дало идеята държавата да се обърне към хората с призив да помагат да се опази този културен и религиозен паметник.
 Главният консерватор на катедралата Мари-Елен Дидие е оптимистично настроена, като смята, че с парите, които държавата отпуска, се възстановява най-неотложно застрашеното. Разчита се обаче много на даренията , за да се работи по-цялостно и ефективно.

/БГНЕС, снимка: Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg