EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поморие с италиански модел за управление на отпадъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поморие с италиански модел за управление на отпадъците

mail17:11 | 14.02.2023прегледи 913 коментарикоментари 0


Община Поморие работи по проект за правилно управление на отпадъците, като плановете са да приложи добри практики от Италия. Това обяви кметът Иван Алексиев по време на кръгла маса на тема "Община Поморие в преход към кръгова икономика", която беше организирана от поморийското сдружение "Европа и ние".

"Поздравявам всички вас за това, че сте активни и сте предприели подобна инициатива. Община Поморие работи активно в тази насока, като една от стъпките към това бе създаването на общинското предприятие "Чистота". Дори в момента работим по подобен проект, заемайки добра практика от италианската община Парма на принципа да заплащаме толкова, колкото изхвърляме - "Pay as you throw". Но най-важно е всеки да осъзнае своя ангажимент към чистотата на съответното населено място. Убеден съм, че с този проект вие ще постигнете това и ви благодаря", каза кметът.

Поморийското сдружение "Европа и ние" отчете, че е спечелило европейско финансиране по проект "Общество в действие за нулеви отпадъци". Основната цел е повишаване на сътрудничеството между администрацията, гражданите и бизнеса за осигуряване на открито и отговорно управление на отпадъците. Като част от дейностите по одобрения проект на сдружението ще се проведе информационна кампания за повишаване на гражданското участие в местните политики по управление на отпадъците. Предвидени са и открити уроци в местните училища, съвместно с местната дирекция на просветното министерство в Бургас. Общата стойност на проекта е близо 60 000 лева, а срокът за изпълнение е до края на 2023 г.

Заедно с Алексиев на срещата бе и Георги Петков - проектен мениджър в Община Поморие. Сред присъстващите бяха представители на сдружение "Будно Поморие и региона", както и други заинтересовани граждани. 

С внедряване на кръгови системи за управление на битовите отпадъци в община Поморие се цели да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се увеличи количеството на разделно събраните за рециклиране. Към момента такса "Смет“ се пресмята на база данъчната оценка на обитавания имот. За община Поморие се отчитат само 8 на сто рециклирани битови отпадъци, като се има предвид, че 39 на сто от генерираните отпадъци са рециклируеми и ценна вторична суровина - пластмаси, хартия, стъкло, метали и други. 

Програмата за управление на отпадъци на общината до 2028 г. предвижда хранителните отпадъци да се събират разделно и да се извозват за преработване в анаеробната инсталация за биоотпадъци, която се изгражда в момента за общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците и ще влезе в експлоатация през 2023 г., показа проверка на БТА. Също така, съгласно плана се предвижда със собствени средства общината да изгради компостираща инсталация за зелените отпадъци от паркове и градини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg