EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша ще строи АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша ще строи АЕЦ

mail11:40 | 24.02.2023прегледи 905 коментарикоментари 0


Полската компания за ядрена енергия Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписаха договор за предпроектни работи по изграждането на първата полска атомна електроцентрала, предаде Полската агенция по печата.

Договорът обхваща 10 области на подготвителни работи, включително разработване на модел за изпълнение на инвестицията, изготвяне на оценка на безопасността, създаване на програма за контрол на качеството и определяне на подизпълнители.

През ноември 2022 г. полското правителство одобри решение за изграждане на големи ядрени централи в Полша, с което потвърди избора на "Уестингхаус" за доставчик на технологии за първата полска атомна електроцентрала.

Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна местност в северната част на Полша, а стойността на изграждането ѝ се оценява на 20 милиарда щатски долара.

Марк Бжежински, посланик на САЩ в Полша, заяви при подписването на договора, че атомната електроцентрала в Полша ще бъде значителен фактор за укрепване на енергийната сигурност, което е важно за "националната сигурност", както и за намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на качеството на въздуха.

На пресконференцията, която последва подписването на споразумението, министърката по въпросите на климата Анна Москва заяви днес, че очаква още една сделка с американската компания, този път за проектиране на полската атомна електроцентрала, да бъде подписана през тази година.

"Поемаме ангажимент да подпишем следващия договор, който ще засили още повече нашето сътрудничество, по-късно тази година... Надявам се преди лятната ваканция", каза тя.

Томаш Стемпен, главен изпълнителен директор на Полски атомни електроцентрали, заяви на пресконференцията: "Днес изпълняваме този важен етап - от концептуалната фаза навлизаме във фазата на предварителното проектиране, подготвителната фаза."

Първият реактор трябва да започне да работи през 2033 г., а следващите реактори ще бъдат изграждани на всеки две години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158