EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полша ще произвежда българско кисело мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша ще произвежда българско кисело мляко

mail07:05 | 29.05.2023прегледи 808 коментарикоментари 0


Полша е напът да се превърне в поредната държава, която ще заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда българско кисело мляко. Това стана известно по време на среща между изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ Владимир Русев и председателя на Управителния съвет на „Млековита“ Дариуш Саписнки, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

„От 50 години милиони японци започват деня си с българско кисело мляко, а от тази година подобно партньорство стартирахме и с Монголия“, подчерта Владимир Русев, цитиран в съобщението. Той обясни, че през последните месеци рязко се увеличава и пазарният дял на държавната млекопреработвателна компания у нас като продуктите им вече се предлагат в над 100 магазина. „В миналото десетки държави са работили с България, за да използват уникалната ни бактерия. Мотивирани сме днес да върнем тези традиции и се радваме, че Полша е напът да се превърне в поредния ни стратегически партньор“, уточни изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".   

Компанията „Млековита“ има интерес към подписване на лицензионно споразумение, по силата на което да произвеждат кисело мляко в собствените си заводи, ползвайки българските бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Експерти от научноизследователските звена на двете компании обсъдиха качествените характеристики на закваските и крайния продукт, както и някои технологични детайли на производствения процес. Предстои финализиране на детайлите по бъдещо споразумение, а полската страна ще бъде поканена до месец да посети България за неговото официално подписване.

Постигнатите резултати за последното десетилетие нареждат „Млековита“ на първо място сред млечните групи в Централна и Източна с около 1,5 милиарда евро годишен оборот, добавят от ведомството. Дружеството преработва осем млн. литра мляко всеки ден, доставяно от 15 хил. животновъди в 22 собствени завода, в които работят пет хиляди служители.

Компанията разполага с 34 логистични центрове, а единият от тях представлява най-големият в Полша. До този момент са изградени 147 фирмени магазини, 35% произведените продукти се изнасят за общо 167 държави от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна, и Южна Америка. Всеки месец групата „Млековита“ доставя на вътрешния и външния пазар 60 милиона литра мляко, осем хил. тона сирене, шест хил. тона масло и 10 хил. тона сухо мляко.

В началото на месеца бе подписано Споразумение за използване на лиценза за Lactobacillus bulgaricus между "Ел Би Булгарикум" и една от най-големите монголски компании за производство на храни "АПУ Къмпани". Преди това, през втората половина на март, от икономическото министерство съобщиха, че "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" ще създадат център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията "Лактобацилус булгарикус".

Тогава министър Стоянов представи и плановете за развитие на държавната компания и интереса на други страни за придобиване на български лиценз, по примера на сътрудничеството с Япония. "В напреднали разговори сме с държави от Близкия изток и се надяваме, че скоро ще имаме и други позитивни примери за популяризиране на България чрез уникалното ни кисело мляко", коментира българският министър.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg