EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша упорита за общ енергиен съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша упорита за общ енергиен съюз

mail10:30 | 23.05.2014прегледи 1098 коментарикоментари 0


Чехия няма да подкрепи полското предложение да бъде създаден единен орган за закупуване на газ за ЕС, но може да подкрепи частни групи, които доброволно са се обединили за покупки, сочи правителствен проектодокумент, получен от Ройтерс.
Полският премиер Доналд Туск призова ЕС да създаде енергиен съюз, тъй като сегашната зависимост от руския газ прави Европа слаба.
Създаването на единен европейски орган за закупуване на газ за 28-те страни членки на съюза би бил един елемент, писа Туск на 21 април в статия за в."Файненшъл таймс".
Като цяло не подкрепяме създаването на единен орган в ЕС, който да отговаря за закупуването на петрол и газ, се посочва в документа, подготвен от промишленото министерство. Посочва се обаче, че може да бъде подкрепен механизъм за общо купуване т.е. възможност за обединение на частни компании, работещи в страните членки.
Според документа Чехия ще подкрепи усилията за повишаване на енергийната сигурност на Централна Европа, която зависи от руския газ и частично от руския петрол, като се подкрепя полският призив за финансиране на нова инфраструктура от механизма за свързване на Европа - фонд за енергийни, транспортни и дигитални мрежи.
Чехия подкрепя предимно повишаване на инвестициите в петролопроводи и интерконектори, които вече се изграждат, се посочва в документа.
В идеята за съвместно закупуване на газ, издигната от Полша в рамките на инициативата за европейски енергиен съюз, не става въпрос Европа да действа за единна, официална, определяна от политиците цена на газа, заяви в Брюксел Доналд Туск, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че става въпрос за използване на общи механизми, на европейските институции, спазване на вече приети правила и твърдо изискване към външни доставчици да ги спазват изгодно от гледна точка на клиента и ЕС като цяло. Един от основните проблеми на Европа в сферата на газа според Доналд Туск, това са дългосрочните международни договори. По думите му те по принцип не са прозрачни, подписват се тайно и съдържат точки, които не дават шанс за честна конкуренция на Европа. Той предложи да се създаде каталог със забранени формулировки в газовите договори - както международните, така и частните.
Сред останалите проблеми, които пречат на ЕС да постигне енергийна независимост, са слабо развитите инфраструктури и използването на собствени енергийни ресурси, допълни Доналд Туск.
Той посочи, че идеята за съвместно закупуване на газ в рамките на инициативата за европейски енергиен съюз среща съпротива сред някои страни членки. Останалите пунктове от полското предложение се одобряват, изтъкна полският премиер. Идеята на Полша за създаване на Европейски енергиен съюз се състои от пет точки: съвместни преговори за закупуване на газ; инвестиране в енергийни инфраструктури с финансиране до 75 на сто на европейски средства; разумно използване на собствените източници на енергия, по-специално въглища и шистов газ; осезателно укрепване на механизма на енергийна солидарност на ЕС в случай на прекъсване на доставките, блокада или ембарго; отваряне към сътрудничество с други енергийни доставчици, по-специално САЩ и Австралия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg