EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша с огромни залежи от шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша с огромни залежи от шистов газ

mail09:40 | 19.05.2011прегледи 1149 коментарикоментари 0


Полша планира големи инвестиции в разработването на залежи от шистов газ, за да преодолее зависимостта си от вноса на руски газ и да стимулира икономиката си, предаде Асошиейтед прес.САЩ и Канада първи започнаха да използват шистов газ - потенциално огромен източник на енергия, но и на химикали, опасни за околната среда. Технологията бе оспорена заради влиянието си върху околната среда. Шистовият газ ще бъде една от основните теми при посещението на американския президент Барак Обама във Варшава на 27 и 28 май.
Полша изглежда е решена да пренебрегне някои от рисковете с аргумента, че не може да си позволи да не използва толкова ценен източник на енергия. Министърът на външните работи Радослав Шикорски отбеляза колко силни колебания се отчитат на пазарите на енергийни суровини. Събитията, сполетели света напоследък, и най-вече нестабилността в Северна Африка и атомната катастрофа в Япония - доведоха до силно повишаване на цените на петрола, застрашавайки възстановяването на световната икономика."Проучването на собствените ни ресурси за нас е възможност и задължение", подчерта Шикорски на експертна конференция по шистовия газ във Варшава.
Шистовият газ е шанс "да ограничим зависимостта на Полша и Европа от вноса", допълни министърът.
Неотдавнашно изследване на американска агенция оцени полските залежи на шистов газ на около 5,3 трилиона кубични метра, което е достатъчно да покрие за десетилетия енергийните нужди на страната, потребяваща около 14 млрд. куб. метра газ годишно. Сега около 70 процента от природния газ, използван в Полша, се внася от Русия, допълва АП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg