EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша с критика към ЕК заради зърното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша с критика към ЕК заради зърното

mail09:45 | 24.04.2023прегледи 704 коментарикоментари 0


Мерките на Европейския съюз за подпомагане на фермерите, засегнати от пренасищането на пазара с украински внос на храни, са твърде малко и твърде закъснели, каза полският премиер Матеуш Моравецки, след като Варшава одобри 10 милиарда злоти (2,4 милиарда долара) помощ за полското земеделие, предаде Ройтерс.

Страни от Централна Европа се опитват да постигнат споразумение с Брюксел относно мерките в ЕС за подпомагане на селското стопанство, след като някои от тях едностранно въведоха забрани за внос на украински хранителни продукти. 

"Това, което ЕС ни предлага, се предлага със закъснение, твърде малко е; капка в морето от нужди", заяви Моравецки на пресконференция.

Няколко държави от Централна Европа се превърнаха в транзитни маршрути за украинско зърно, което не може да бъде изнесено през черноморските пристанища на страната поради инвазията на Русия през февруари 2022 година.

Вследствие милиони тонове зърно останаха в страни, граничещи с Украйна, принуждавайки местните фермери да се конкурират с потока от евтин украински внос.

Европейската комисия предложи 100 милиона евро помощ за централноевропейските фермери в допълнение към предишния пакет от 56 милиона евро.

Брюксел каза също така, че ще предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и семето от рапица, но централноевропейските държави искат този списък да бъде разширен, за да включва продукти, включително мед и някои меса.

Днес полското правителство одобри мерки, сред които увеличаване на размера на акциза върху дизела, който може да бъде възстановен на фермерите, до 1,46 злоти от 1,20 злоти.

Моравецки посочи, че правителството му също така ще поиска от Европейската комисия разрешение да увеличи възстановимата сума до 2 злоти. Освен това полските власти ще изплащат субсидии, за да гарантират, че фермерите получават минимална цена от 1400 злоти за тон пшеница.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158