EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша: Проект за малки ядрени реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша: Проект за малки ядрени реактори

mail17:02 | 15.11.2023прегледи 694 коментарикоментари 0


"Орлен Синтос грийн енерджи" (OSGE) е включена в стратегическата американска програма "Феникс". В рамките на този проект тя ще получи финансиране от Държавния департамент за строителството на малки модулни ядрени реактори в Полша, информира полско издание. Официалният старт на проекта бе даден в четвъртък (9 ноември) в Братислава.

"Включването на "Орлен Синтос грийн енерджи" в стратегическа програма на Държавния департамент на САЩ като признание на нивото на напредък на нашия проект и потенциала за създаването на флотилия от малки реактори в Полша", заяви президентът на подразделението на "Орлен" Рафал Каспрув. "Благодарение на включването в проекта "Феникс" можем значително да ускорим нашите дейности в сътрудничество с американското правителство, както и с опитни и признати енергийни компании от САЩ в сътрудничество, с които ще бъде осъществен проектът", добави той.

В официалното откриване на програмата в Братислава са участвали представители на правителството на САЩ, както и на страните в проекта - Полша, Словакия и Румъния.

"Инвестицията ни в малки реактори е един от проектите, обхванати от стратегическата програма "Феникс", финансирана от Държавния департамент. Благодарение на това ще се ускори строителството на малки реактори в Полша и ще се укрепи енергийната сигурност на региона ни". Това написа в социалната мрежа "Екс" (X) шефът на "Орлен" Даниел Обайтек. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162