EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полша: Прогресивен данък за супермаркетите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша: Прогресивен данък за супермаркетите

mail09:32 | 03.08.2016прегледи 847 коментарикоментари 0


Полското правителство одобри влизането от първи септември на новия прогресивен данък за супермаркетите, който създаде множество конфликти по време на дебатите около него, съобщава tax-news.com. Според него, всички супермаркети с месечен оборот между 17 и 170 млн. злоти (38.3 млн. Евро), ще бъдат облагани с 0.8% върху приходите си, а тези с над 170 млн. злоти – с 1.4%. Веригите магазини с оборот по-нисък от границите няма да бъдат таксувани.

Полемиките около данъка идват от това, че той е насочен към големите вериги магазини, много от които са чуждестранна собственост. Той бе определен като "дискриминационен и ксенофобски" от основните търговски вериги, работещи в Полша.

Според управляващата партия "Право и справедливост", данъкът ще гарантира равенство на правата и шансовете за дребните търговци в Полша, които в момента, според тях, нямат шанс срещу големите вериги супермаркети.

Главният изпълнителен директор на датския дискаунтър Netto, Клаус Жуел-Дженсен, обяви преди месеци, че ако правителството приеме данъка, ще откаже планираните си бъдещи инвестиции в Полша, където Netto има над 350 магазина. Тогава Жуел-Дженсен се обърна към датския премиер Ларс Расмюсен за повдигане на въпроса при срещите между двете държави. През април Расмюсен изрази мнение, че Полша е прекалено важен партньор за Дания и диалога между двете държави трябва да се подобри. В тогавашния си вариант обаче, данъка предвиждаше облагане с 2% и от тогава Жуел-Дженсен не е коментирал ситуацията.

Главните поддръжници на данъка от страна на бизнеса са супермаркет групата Polska Grupa Supermarketow (PGS). Те смятат, че трябва да има по-ясен и честен метод за облагане на големите ритейл вериги. Организацията представлява стотици обекти на Spolem, Delica, Top Market и други вериги. Техните идеи бяха за освобождаване от данък на всички бизнеси с годишни приходи до 50 млн. евро.

Европейската комисия все още не е излязла със становище по случая, но е възможно, ако данъка бъде сметнат за дискриминационен, Брюксел да оспори въвеждането му./Регал


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg