EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша приватизира LOT

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша приватизира LOT

mail09:30 | 16.05.2013прегледи 497 коментарикоментари 0


Полският парламент прие закон, с който се позволява приватизацията на губещата авиокомпания LOT, предаде ДПА. Със закона се отменя изискването правителството да притежава най-малко 51 процента от националния авиопревозвач. Текстът бе подкрепен в долната камара от 235 депутати, а против бяха 212. Полското финансово министерство, което управлява дела в авиокомпанията, се надява, че законът ще направи авиопревозвача по-привлекателен за потенциални инвеститори.
Главният изпълнителен директор на LOT Себастиан Микош посочи в сряда, че чистата загуба на компанията може да е надхвърлила 200 милиона злоти (48 милиарда евро) за 2012 година. Той не изключи възможността авиопревозвачът отново да поиска държавна помощ, информира Франс прес.
През декември държавната хазна отпусна на LOT първия транш от 400 милиона злоти от заем на обща стойност 1 милиард злоти, за да може компанията да погасява задълженията си. През март авиопревозвачът представи на правителството план за преструктуриране, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия.

Държавата притежава дял от 67,97 процента в LOT. Към края на 2012 година в компанията работят 2063 служители. В края на февруари авиопревозвачът обяви, че ще съкрати 500 работни места.
За да обнови самолетния си парк от 35 машини, LOТ поръча осем самолета Dreamliner 787 на Boeing , като стана първата европейска авиокомпания, която ползва този тип летателни апарати. Инциденти с прегряване на акумулатора на този модел през януари обаче доведеха до аварийно кацане на Dreamliner 787 в цял свят, включително и на двата вече притежавани от LОТ. Авиокомпанията планира да възобнови полетите с модерните самолети в началото на юни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg