EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша получи още 176 млн.евро за фермерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша получи още 176 млн.евро за фермерите

mail07:30 | 07.08.2023прегледи 678 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) е одобрила полска схема на стойност около 176 милиона евро за подпомагане на земеделски компании в Полша в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за кризи и преход, съобщи ЕК на официалната си страница.

Помощта, която ще бъде под формата на субсидии върху лихвените проценти по заеми, ще бъде достъпна за компании, които се занимават с търговия или закупуване на зърнени култури, търговия със семена или закупуване и замразяване на меки плодове. Мярката ще бъде отворена за малки и средни фирми и по нея ще могат да получат помощ над 1000 бенефициента.

Целта на мярката е да се подпомогнат компании, които в момента са изправени пред недостиг на ликвидност, причинен от настоящата геополитическа криза.

Помощта няма да надвишава 2 милиона евро на бенефициент и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2023 г. Комисията стигна до заключението, че схемата е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни смущения в икономиката на страната.

Припомняме, че през май т.г. ЕК одобри полска национална схема на стойност около 1 милиард евро (4,7 милиарда злоти) за подпомагане на ликвидността на земеделските производители в Полша съгласно правилата на ЕС за държавна помощ и в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

Схемата беше одобрена съгласно Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход, приета от Еврокомисията на 9 март 2023 г.

Съгласно рамката Полша ще подпомогне своите земеделски производители чрез директни безвъзмездни средства, тъй като в момента те са изправени пред недостиг на ликвидност заради поскъпването на минералните торове и липсата на стабилност на селскостопанския пазар, причинена от настоящата криза.

ЕК е установила, че полската схема е в съответствие с условията, посочени във Временна рамка, тъй като субсидиите, целящи да подпомогнат полския земеделски сектор, няма да надвишава 250 000 евро на бенефициент; и ще им бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 г.

Комисията е стигнала до заключението, че полската схема е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни смущения в икономиката на страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037