EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полша планира атомни централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша планира атомни централи

mail09:32 | 03.12.2018прегледи 918 коментарикоментари 0


Полша планира да построи няколко атомни електроцентрали до 2033 година, съобщи германското издание "Меркише Одерцайтунг", цитирано от ДПА. Това става няколко дни преди Полша да стане домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата (СОР 24).

Градовете Жарновиец и Копалино, разположени на северозапад от Гданск, са два от вариантите за построяване на първата атомна електроцентрала в страната, според информацията на германския вестник.

Правителството все още трябва да даде окончателното си одобрение, обяви Полската агенция по печата (ПАП).

Полша, която зависи от въглищата за 80 процента от енергийните си нужди, се опитва да диверсифицира енергийните си източници и да сложи край на зависимостта си от руските петрол и газ.

Полската партия "Право и справедливост" иска да осъществи разработените преди 7 години от предишното правителство планове, отложени по финансови причини и поради липса на яснота къде да бъдат разположени ядрените отпадъци.

Екоактивисти се противопоставиха на плана, позовавайки се на опасностите от ядрената енергия, а местни управници бяха обезпокоени как атомните електроцентрали биха могли да се отразят на туризма в тези райони.

Конференцията на ООН по изменение на климата започва в неделя в полския град Катовице, където страните ще преговарят за правилата и финансирането на Парижкото споразумение относно изменението на климата от 2015 година. 


Тагове: Полша, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg