EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша изгражда газопровод с Норвегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша изгражда газопровод с Норвегия

mail16:01 | 03.08.2022прегледи 580 коментарикоментари 0


До края на годината Полша може да стане напълно суверенна при избора на газови доставки и вече да не зависи от Русия, предаде специално за БТА полската агенция ПАП, като цитира полския министър-председател Матеуш Моравецки.

„Разбирайки напълно предизвикателствата, свързани с политиката на Русия, Полша започна изграждането на балтийски тръбопровод от Норвегия, започна изграждането на няколко междусистемни връзки и реши да разшири капацитета за прием на газ в нашия терминал за втечнен природен газ в Свиноуйшче“, каза Моравецки.

Всички тези действия доведоха до ситуация, "в която до края на тази година можем да бъдем напълно и наистина суверенни по отношение на газа", каза премиерът. "Така Русия вече не е в състояние да ни изнудва по начина, по който изнудва Германия, например", каза Моравецки.

„Съветваме нашите партньори да направят всичко възможно, за да станат независими от партньор, който използва газа като оръжие във война, която води не само срещу Украйна, но и срещу цяла Европа“, каза премиерът. Моравецки коментира и газовата сделка, която ЕС постигна за гозиви икономии. Съгласно споразумението страните членки се ангажираха да намалят потреблението на газ с 15 процента. Доброволните съкращения ще станат задължителни при спешна ситуация с доставките. Моравецки каза: „променихме първоначалните предложения на ЕК, така че да отразяват различните условия на страните-членки“.

Пьотър Мюлер, говорител на правителството, каза, че „Полша не е задължена, в съответствие с този проект, автоматично да намалява обемът на консумацията на газ“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg