EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша избира доставчик за първата си АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша избира доставчик за първата си АЕЦ

mail08:02 | 01.06.2022прегледи 752 коментарикоментари 0


Полското правителство е получило досега две оферти - френска и корейска за строителството на първата атомна електроцентрала в страната, каза в интервю за в. "Джиенник газета правна" пълномощният представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски.

Американската оферта, която се изготвя въз основа на международно споразумение, ще бъде готова в края на годината. Правителството ще избере наесен доставчика на технологии за ядрената си електроцентрала, уточни Наимски.

Искаме да се спрем на решение, което ще бъде на първо място безопасно и на второ ще даде възможност за дългосрочно сътрудничество с партньора, което не е свързано само със строителството. Атомната електроцентрала ще работи 60-80 години, което означава, че трябва да вземем под внимание не само бизнес критерии, но и стратегически и геополитически. Това заяви пълномощният представител на правителството в отговор на въпрос какви са перспективите пред полската ядрена енергетика.

Що се отнася до финансирането, Наимски призна, че става дума за големи суми, но правителството може да се справи с тях. Той уточни, че то ще е на обща стойност няколко милиарда долара и ще е разпределено във времето, като плановете са първият реактор да влезе в експлоатация през 2033 г., а времето за строителството му ще е не по-малко от шест години. Наимски каза, че с потенциалните партньори, разбира се, ще се обсъждат и начините на финансиране.

Полското правителство обяви по-рано, че възнамерява да построи за 20 години шест атомни енергоблока, припомня ТАСС. Властите искат да започнат изграждането на съоръженията през 2026 г., а от 2033 г. планират да започнат да пускат на всеки 2-3 години енергоблокове с мощност 1-1,5 гигавата, за да осигурят възможността за генериране в страната на от 6 до 9 гигавата с нулеви емисии. Варшава търси партньор, който ще вложи собствен капитал в този проект на равнище 49 на сто и ще сключи 20-годишно споразумение за реализация на инвестицията, а след това и за период на експлоатация на станциите.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg